Să trăim ca-n Europa!

Cinci ani de la semnarea Declaraţiei Comune privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Moldova

Cinci ani de la semnarea Declaraţiei Comune privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Moldova

27/04/2015
|
0 Comments
|

Astăzi, 27 aprilie 2015, se împlinesc cinci ani de la semnarea, la Bucureşti, de către Preşedinţii României şi Republicii Moldova, a Declaraţiei Comune privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova – document ce fixează cadrul şi priorităţile de dezvoltare, pe termen mediu, a relaţiei privilegiate dintre cele două state.
Potrivit unui comunicat de presă, în acest scurt răstimp, Republica Moldova a negociat, a semnat şi a început deja să aplice Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană – document care pune bazele unei integrări aprofundate, politice şi economice, în spaţiul comunitar.
Totodată, producătorii agricoli din Republica Moldova pot de acum înainte vinde fructe şi legume pe piaţa Uniunii, într-o perioadă în care accesul acestora pe unele din pieţele tradiţionale este blocată de decizii motivate politic. Noile standarde şi reglementări economice care vor fi aplicate în Republica Moldova vor ajuta la atragerea de investiţii, la crearea de locuri de muncă, la consolidarea prosperităţii la nivelul întregii societăţi. Cetăţenii Republicii Moldova circulă, de un an deja, fără vize în spaţiul european – o reuşită încă neegalată în rândul partenerilor estici ai Uniunii Europene.
În același timp, inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni la 27 august 2014 este o probă grăitoare în plus a dinamismului cooperării bilaterale, un pas spre racordarea strânsă a Republicii Moldova la spaţiul european, în beneficiul cetăţenilor de pe cele două maluri ale Prutului.
Reuşitele obţinute pe traseul european au plasat Republica Moldova în poziţia de fruntaş al Parteneriatului Estic.
“La împlinirea a cinci ani de Parteneriat Strategic, reafirmăm angajamentul nostru deplin şi neabătut pentru atingerea acestor obiective comune, pentru promovarea cursului european al Republicii Moldova şi obţinerea unei perspective clare de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu.

Sursa: http://democracy.md/?view=articles&id=5051
Foto: MAE.RO