Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, susține că s-a ajuns la etapa în care Parteneriatul Estic a adus multe rezultate și este nevoie să fie deschisă o nouă perspectivă. În acest context, recent, Uniunea Europeană a făcut public un document întitulat „Parteneriatul Estic: noi obiective de politică dincolo de 2020”. Într-un interviu video pentru IPN, ambasadorul a declarat că este vorba despre o politică concentrată pe cinci obiective pentru viitor, axate pe consolidarea rezilienței.
Urmează să fie consolidată reziliența drept cadru fundamental de politici prin cinci obiective de politici: un parteneriat care creează, un parteneriat care protejează, un parteneriat care ecologizează, un parteneriat care conectează și un parteneriat care abilitează. Peter Michalko a menționat că cele cinci obiective pentru viitor trebuie atinse împreună, Uniunea Europeană și Republica Moldova, Uniunea Europeană și partenerii estici.
„Împreună pentru o economie rezilientă, durabilă și integrată”. Și aceasta formulă deja răspunde la multe așteptări care sunt legate și de situația actuală. „Împreună pentru instituții responsabile, stat de drept și securitate”, ”Împreună pentru reziliența mediului și climei”, „Împreună pentru o transformare digitală” și „Împreună pentru societăți reziliente, echitabile și incluzive”. Aceasta este cred că o perspectivă clară, unde vrem să ne aflăm împreună în anii viitori și care va fi perspectiva noastră comună care ne va aduce mult mai aproape – Uniunea Europeană și Republica Moldova”, a notat ambasadorul.
Oficialul european a subliniat că prin aceste obiective economia Republicii Moldova va avea acces la o dezvoltare mult mai puternică, la investiții pentru creștere, la investiții care vor crea noi posibilități în sectoare noi, care vor fi legate și cu piața UE, inclusiv cu posibilități de a exporta sau de a produce. Acest fapt înseamnă mai multe locuri de muncă, salarii mai bune etc. De asemenea, realizarea acestor obiective va aduce și posibilitatea de a continua schimbarea calității funcționării instituțiilor, îmbunătățirea capacităților de a oferi servicii mai bune pentru cetățeni. Un exemplu, este acordarea susținerii pentru sistemul de sănătate, care va fi extrem de necesară.
Șeful Delegației UE susține că este vorba despre oportunități foarte mari în mai multe sectoare, care vor genera schimbări spre bine. UE poate oferi ajutor, iar Republica Moldova poate să fie un partener puternic. Oficialul a mai spus că este vorba despre susținere pentru societate și cetățenii Republicii Moldova au potențial să facă față riscurilor, care vin inclusiv cu această pandemie de COVID-19.
Ambasadorul și-a exprimat susținerea, respectul și mulțumirea pentru reprezentanții societății civile care sunt activi și s-au mobilizat pentru susținerea celor care au nevoie în această perioadă: „Au lansat activități de susținere a celor aflați în autoizolare, au lansat colectări de fonduri pentru a ajuta sistemul medical și pentru medici, care sunt în prima linie astăzi”.
Interviul acordat Agenției de presă IPN de către șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, este parte a ciclului „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, susținut de Fundația germană Hanns Seidel.
Sursa:www.ipn.md