Susţinerea Moscovei pentru partidele populiste este un ”motiv de îngrijorare”, a declarat vineri Angela Merkel, în contextul polemicii din Italia privind presupusa finanţare din Rusia a partidului de extremă dreapta aflat la putere, relatează AFP, potrivit Agerpres.
“Am văzut cu regularitate că partide orientate spre dreapta, partide populiste, au primit sub o formă sau alta o mare susţinere din partea Rusiei şi este un motiv de îngrijorare”, a declarat cancelarul german în cadrul tradiţionalei sale conferinţe de presă estivale de la Berlin.
Angela Merkel nu a dorit totuşi să vorbească direct despre suspiciunile care atârnă asupra Ligii lui Matteo Salvini, omul forte al guvernului italian. “Am auzit vorbindu-se despre acest lucru, dar ţine de Italia să facă lumină în această afacere”, a spus ea.
“Asta ridică bineînţeles întrebări în ceea ce priveşte practicile în general ale Rusiei”, a adăugat ea totuşi.
Reamintim că procurorii italieni investighează acuzațiile de finanțare ilicită din partea Rusiei a Partidului Liga, de extremă dreapta, al vicepremierului și ministrului de Interne, Matteo Salvini, relatează POLITICO și Radio Europa Liberă.
Ancheta a fost începută în urma unor relatări în mass-media cu privire la o întâlnire care se presupune că a avut loc între oficiali ruși și unul dintre asistenții apropiați ai lui Salvini, tema de discuție fiind încheierea unei afaceri cu petrol.
Citiți și: Anchetă a Poliției italiene privind finanțarea de către Rusia a partidului de extremă dreapta al vicepremierului italian Matteo Salvini
Site-ul american de informaţii BuzzFeed a afirmat în urmă cu o săptămână că deţine “o înregistrare audio explozivă în care un colaborator apropiat” al lui Matteo Salvini “şi cinci alţi bărbaţi pot fi auziţi negociind un acord privind modul de a trimite pe ascuns zeci de milioane de dolari provenind din petrol rus” către Liga.
Matteo Salvini, admirator declarat al lui Vladimir Putin, a dezminţit cu fermitate orice finanţare a mişcării sale de către Moscova. Suspiciuni privind finanţări oculte din Rusia pentru extrema dreaptă europeană au apărut cu regularitate în ultimii ani.
În Austria, vicecancelarul de extremă-dreaptă Hans-Christian Strache a demisionat în mai după difuzarea unei înregistrări video în care se arăta dispus să primească fonduri de la un fals oligarh rus.
Difuzarea înregistrării, ai cărei autori sunt necunoscuţi ca şi în cazul celei ajunse la BuzzFeed, a dus la căderea guvernului de coaliţie cu conservatorii cancelarului Sebastian Kurz.
Autor: Diana Zaim
Sursa: caleaeuropeana.ro