Să trăim ca-n Europa!

La Sibiu, liderii europeni au privit înainte

La Sibiu, liderii europeni au privit înainte

09/05/2019
|
0 Comments
|

Liderii UE, care pe 9 mai au avut un summit informal în România, au adoptat o declarație în care își exprimă angajamentele de reformă în diverse domenii și promisiunea de a apăra democrația și statul de drept, transmite IPN cu referire la site-ul de limbă engleză al postului de radio Europa Liberă.

În lipsa premierului britanic, specifică sursa, liderii UE au discutat despre cursul blocului după plecarea Angliei și au adoptat Declarația de la Sibiu – o declarație din 10 puncte care schițează reforme în diverse domenii, numită de unii diplomați de la Bruxelles drept „10 porunci” pentru următoarea Comisie a UE. Prioritățile discutate la Sibiu includ, de asemenea, statul de drept și securitatea internă, precum și rolul global al Europei.

„Vom continua să ne protejăm modul de viață, democrația și statul de drept”, se spune în declarația citată de Europa Liberă . „Vom apăra o Europă de la Est la Vest, de la Nord la Sud … Vom rămâne uniți, în orice circumstanțe… ”, se arată în declarație.

După adoptarea declarației, liderii au inițiat discuțiile pe marginea „agendei strategice”, document care ar urma să fie dezbătut în detaliu la un summit de la începutul lunii iunie, după alegerile care vor influența componența următoarei comisii, organul executiv al blocului.

Cu toate acestea, mulți dintre liderii au priorități proprii. Președintele francez Emmanuel Macron a continuat expunerea unei agende agresive în domeniul mediului, în timp ce prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, s-a confruntat cu colegii săi în subiectul imigrației, relatează sursa.

„Sentimentul de incertitudine poate fi depășit doar dacă UE acționează în comun și conducerea europeană trimite un mesaj clar că este hotărâtă să continue integrarea europeană”, a spus înainte de summit președintele României, Klaus Iohannis, gazda întâlnirii, care este și fost primar al Sibiului.

Summitul are loc cu doar două săptămâni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care ar putea introduce un nou val de partide populiste și eurosceptice, cu o influență crescândă asupra procesului decizional al blocului.

În legătură cu aceasta, referindu-se în cadrul unor dezbateri publice de la IPN la eventualul impact al rezultatelor alegerilor europarlamentare, Ion Tăbârță, expert IDIS „Viitorul”, a spus că pentru Moldova va conta în special ce se va întâmpla pe interior. În linii mari, evoluțiile în Parlamentul European ca instituție supranațională nu se vor schimba foarte mult. „Unica diferență ar putea fi ca în această conducere a Parlamentului European, între popular-europeni și social-democrați, să avem elementul liberal. În rest, cred că UE este în căutări interne pentru a depăși acele probleme care le are: Brexit, migranții ș.a.”. Potrivit expertului, în mod special, trebuie să se vadă care este conceptul de evoluție a Uniunii Europene ca instituție și că în funcție de acest lucru se va manifesta și geopolitica UE față de state ca Republica Moldova.
Sursa:ipn.md