Republica Moldova a implementat doar 30 la sută din acţiunile prevăzute în planul naţional de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Este constatarea mai multor experţi, care spun că există în continuare probleme în justiţie, dar şi restanţe la investigarea furtului bancar. Reprezentanţii Ministerului de Externe speră că după investirea noului Guvern relaţiile cu UE vor fi îmbunătăţite, relatează Mesager.
„Până la sfârşitul anului curent există aproximativ 70 la sută dintre măsuri care trebuie finalizate. Practic, până la moment, guvernul a reuşit să îndeplinească 1/3 din ce şi-a propus pe parcursul acestor trei ani. Parlamentul trebuie să fie activ şi eficient şi guvernul şi în acelaşi timp, să existe voinţă politică”, a spus directorul IPRE, Iulian Groza.
„Este important ca aceste rapoarte să fie urmate de activităţi concrete din partea guvernării. Sperăm foarte mult că după instalarea Guvernului Republicii Moldova lucrurile se vor porni dintr-o altă perspectivă”, a declarat facilitatorul Platformei Naţionale FSC, Petru Macovei.
Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe precizat că relaţiile cu UE au fost mai slab conturate din cauza perioadei preelectorale şi a anunţat că justiţia rămâne o prioritate.
„Suntem în ultimul an de implementare a celei de-a doua agende de asociere, 2017-2019 şi în funcţie de conţinutul, viteza şi calitatea exerciţiului de implementare vom putea defini agenda de asociere cu UE”, a declarat secretarul de stat al Ministerului de Externe, Daniela Morari.
Republica Moldova a semnat acordul de asociere la Uniunea Europeană în vara anului 2014, la Bruxelles.
SURSA:trm.md