Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost administrate transparent, dar multe lucruri trebuie îmbunătăţite. Acestea sunt doar câteva concluzii ale misiunii de observare a scrutinului, discutate la şedinţa Comisiei pentru Politică externă a Parlamentului European. Eurodeputaţii au semnalat mai multe probleme, printre care alegători care nu au prea intrat în esenţa procesului de vot, dar şi faptul că moldovenii din străinătate nu au putut vota în baza buletinelor de identitate, relatează Mesager.
„Atât delegaţia Parlamentului European, cât şi partenerii noştri au descris alegerile ca competitive. Avem impresia că majoritatea aspectelor alegerilor au fost administrate în mod profesionist şi transparent. Cota alocată de 40 % pentru femei a fost respectată, însă candidaţii femei aveau deseori locuri foarte jos pe liste. Am văzut că alegătorii nu înţelegeau exact ce se întâmpla cu toate aceste buletine de vot. Am criticat ferm tratamentul moldovenilor care locuiesc în afara ţării, care nu au putut să voteze în baza buletinului de identitate”, a declarat Rebecca Harms, şefa Misiunii de observare a alegerilor.
Unii membri ai Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European susţin că deşi alegerile au trecut, importante sunt discuţiile privind crearea unor coaliţii.
„Modul în care s-au desfăşurat alegerile, inclusiv rezultatul lor a infirmat şi a contrazis critica foarte contondenta la adresa sistemului electoral mixt. Desigur, lucrurile trebuie îmbunătăţite, dar vreau să felicit Guvernul pentru maniera corectă de organizare a alegerilor. Avem aşteptări mari privind implementarea Acordului de Asociere, dar pentru asta trebuie o majoritate pro-europeană puternică”, a declarat Andi Cristea, eurodeputat.
„Imaginea nu este nici neagră, nici albă. Procesul electoral nu a fost unul foarte bun şi persistă în continuare probleme cu formarea Parlamentului. Felul în care autorităţile vor rezolva plângerile depuse vor fi un factor decisiv”, a declarat Petras Austrevicius, eurodeputat.
„S-a demonstrat că atmosfera din Moldova este mult mai bună şi mai sănătoasă decât în trecut. Îmi pare rău că partidele pro-europene au negat şansele de a intra într-o coaliţie”, a declarat Miroslav Poche, eurodeputat.
Potrivit observatorilor OSCE/ODIHR, care au monitorizat alegerile, scrutinul a fost liber, iar drepturile fundamentale – în mare parte respectate.
SURSA:trm.md