În prima jumătate a anului 2019, România va deține președinția Consiliului în UE. Acesta este primul mandat atât de important al Bucureștiului la nivel european după aderarea țării la UE în anul 2007. Festivitatea momentului însă a fost „umbrită” de criza internă din România și criza de încredere a Bruxelles-ului față de București. Experții consideră că aflându-se pe o poziție atât de slabă, e prea puțin probabil că Bucureștiul va putea ajuta la promovarea în UE a agendei ce ține de interesele Moldovei. Doar dacă, așa cum s-a mai întâmplat, se va acționa în interesele partenerilor săi politici în persoana guvernării moldovenești, închizând ochii la problemele privind democrația în Moldova, inclusiv în contextul alegerilor parlamentare.
Ceremonia de preluare de către România a președinției în Consiliul UE va avea loc la 10 ianuarie, la București. Președinția României va avea loc sub lozinca „Unitatea – valoarea europeană comună”.
Transmiterea președinției de către Austria României a fost precedată de un scandal. Cu câteva zile înainte de preluarea eștafetei, șeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, și-a exprimat neîncrederea în legătură cu capacitatea autorităților de la București de a conduce corect Consiliul în UE, aceste îndoieli expunându-și-le într-un interviu acordat publicației germane Die Welt. „Eu consider că guvernul de la București nu a înțeles încă întru totul ce semnifică să prezideze țările din UE. Acțiunile prudente necesită o voință de a asculta spusele celorlalți și voința fermă de a pune propriile preocupări pe un plan secundar. În această privință, am câteva îndoieli”, a spus Juncker.
Cei din guvernul român au dat asigurări imediat că România este gata pe deplin de mandatul său de președinte al Consiliului UE și au îndemnat să nu fie folosit acest subiect ca instrument în lupta politică internă. Așa sau altfel, declarația lui Juncker a „umbrit” cumva festivitatea acestui moment istoric.
Va face față România unui mandat atât de important după aderarea la UE în anul 2007 – este subiectul principal dezbătut în presa românească în ultimele luni. Publicația PressOne a menționat că în ultimul timp, la Bruxelles și în principalele capitale europene Bucureștiul a fost criticat foarte mult din cauza devierii de la valorile democratice și de la combaterea corupției.
„Este pentru prima dată când un stat membru al UE e avertizat pentru abateri de la valorile de temelie ale Uniunii și, simultan, învestit cu sarcina de a coordona o instituție fundamentală europeană”, scrie jurnalistul Matei Bărbulescu.
La rândul său, Valentin Naumescu, ex-secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, menționează că președinția României coincide cu o perioadă foarte dificilă: Brexit, alegerile în Parlamentul European, începutul unui an electoral și pregătirea de alegerile prezidențiale din România.
Naumescu este de părere că autoritățile de la București nu sunt pregătite pentru un asemenea mandat complicat, mai ales în condițiile în care guvernul român nu se bucură de susținere nici în Parlamentul European, nici în Comisia Europeană. „Pe parcursul a șase luni, toate luminile reflectoarelor vor fi îndreptate asupra României”, susține el. Și toate neajunsurile vor fi mult mai vizibile, precizează expertul.
De președinția română în Consiliul UE își leagă mari speranțe nu doar cei de la București, ci și cei de la Chișinău. Acum câțiva ani, demnitarii și politicienii moldoveni chiar au vorbit serios despre șansele Moldovei de a obține în această perioadă statutul de țară candidată la aderarea la UE.
Potrivit afirmațiilor expertului politic Dionis Cenușă, în alte condiții, președinția României în Consiliul UE chiar ar fi putut fi un mare avantaj pentru Moldova, pentru îmbunătățirea dialogului ei cu UE și obținerea asistenței europene. „Realitatea este însă alta. România a preluat președinția fiind pregătită din punct de vedere tehnic, dar nepregătită la nivel politic. De aceea această președinție ar putea aduce puține foloase Republicii Moldova”, a spus expertul într-un interviu pentru Europa Libera.
Cenușă a adăugat că în prezent, România este într-o stare atât de slabă, încât ar putea să nu aibă capacitatea, la nivel european, să promoveze agenda pro-Moldova pe parcursul președinției. Totodată, el a amintit că în ultima vreme, guvernul României a demonstrat nu o dată că „este de partea guvernanților de la Chișinău”, de exemplu, atunci când a blocat unele documente critice la adresa guvernării moldovenești în Consiliul UE și în Parlamentul European. „Evident, România, ca președinte în cadrul Consiliului UE, ar putea să închidă ochii vis-a-vis de unele lucruri care se întâmplă la Chișinău, și aici ne referim bineînțeles la calitatea alegerilor parlamentare”, a concluzionat expertul.
Autor: Irina Ivaschina
Sursa:newsmaker.md