Uniunea Europeană confirmă reducerea sprijinului financiar din cauza deteriorării statului de drept și a democrației în Republica Moldova. UE așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să ia măsuri urgente și imediate pentru a remedia situația și, în special, în ceea ce ține de asigurarea că alegerile parlamentare viitoare sunt organizate într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă. Declarații în acest sens au fost făcute de către Christian Danielsson, directorul general al Comisiei europene pentru politica europeană de vecinătate, și Thomas Mayr Harting, director general al Serviciului european de acțiune externă pentru Europa și Asia Centrală, aflați într-o vizită la Chișinău, transmite IPN.
Christian Danielsson a declarat într-o conferință de presă că în cadrul vizitei au avut loc întrevederi cu reprezentanții guvernării, președintele, dar și cu reprezentanții partidelor extraparlamentare. UE se așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să ia măsuri urgente și imediate pentru a remedia situația și în special în ceea ce ține de asigurarea unei monitorizări internaționale adecvate și asigurarea unor condiții echitabile pentru opoziție, inclusiv în ceea ce privește înregistrarea și mass-media.
Totodată, este menționată implicarea urmăririi aprofundate, imparțiale și cuprinzătoare a fraudei bancare expuse în 2014, și anume recuperarea fondurilor însușite și aducerea a tuturor celor responsabili în fața justiției, indiferent de orice afiliere politică și fără întârziere. Este vorba și despre angajarea substanțială în reforma judiciară, în vederea garantării calității, transparenței, imparțialității și independenței sistemului judiciar, precum și combaterea corupției la nivel înalt, inclusiv prin asigurarea implementării eficiente a sistemului de declarare a activelor în ceea ce privește toți actorii de nivel înalt.
Având în vedere această deteriorare a democrației și în conformitate cu principiul condiționalității stricte, Comisia Europeană a luat decizia de a recalibra substanțial asistența financiară și de a redirecționa sprijinul acordat proiectelor care au un impact direct și pozitiv asupra cetățenilor Republicii Moldova. Plățile din cadrul programelor de asistență macrofinanciară și de suport bugetar ale UE au fost puse în așteptare, în așteptarea unor progrese concrete în domeniile menționate mai sus. Totodată, UE va continua să urmărească cu cea mai mare atenție toate aspectele relevante pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova.
Christian Danielsson are programată pentru miercuri o întrevedere cu președintele Parlamentului, Adrian Candu. La fel, oficialul va ține un discurs la Academia de Studii Economice din Moldova tinerilor pentru a le aminti despre angajamentele UE de a investi în competențele tinerilor.
În ultimii ani, UE a susținut numeroase reforme la nivel național și a oferit Republicii Moldova o sumă substanțială de asistență financiară, care a adus cetățenilor moldoveni următoarele rezultate. A fost acordat sprijin financiar pentru cinci mii de întreprinderi și pentru crearea a peste 1700 noi locuri de muncă. Aproape 150 de grădinițe, școli și centre comunitare din întreaga țară au beneficiat de un program UE care le oferă o sursă de energie eficientă. Noua infrastructură de alimentare cu apă potabilă a fost construită cu sprijinul UE. Acum mai mult de 15 mii de persoane sunt asigurate cu apă potabilă sigură și suficientă. UE contribuie, de asemenea, la construirea drumurilor în întreaga țară, inclusiv în by-pass-ul Ungheni finanțat de UE. În anii 2015-2017, peste 900 de studenți și cadre didactice din Republica Moldova și-au făcut studiile și au predat în UE grație programului Erasmus + al UE.
În cadrul bugetelor 2017 și 2018, UE și-a recalibrat sprijinul financiar, care acum este de peste 106 milioane de, urmând ca programele următoare să fie puse în aplicare în următorii ani.
Sursa:ipn.md