Comisia Europeană a urmărit şi urmăreşte „îndeaproape” procesul parlamentar din România, mizele şi riscurile potenţiale ale modificărilor aduse legilor anticorupţie. Răspunsul vine după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a explicat criticile venite de la Bruxelles prin minciunile care s-ar propaga „şi de aici, din ţară, şi de la Bruxelles”.
„Comisia Europeană a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România şi evoluţia discuţiilor privind legile anticorupţie pe parcursul a multe luni. Suntem la curent cu procesul, mizele şi riscurile potenţiale. Suntem în contact regulat cu Guvernul român, Parlamentul, sistemul judiciar şi societatea civilă, prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare în curs”, este răspunsul Comisiei Europene, citat de Realitatea.net.
Reacţia vine după ce Liviu Dragnea a vorbit, luni seara, după învestirea Guvernului Dăncilă, despre minciunile care ar fi transmise către Bruxelles.
„Minciună dusă picătură cu picătură şi de aici, din ţară şi de la Bruxelles şi de către europarlamentari, dar şi de către funcţionari de acolo. Îi spun domnului comisar, îi spune domnului director general şi se creează aşa, o reţea. Cum e posibil ca Delegaţia Comisiei Europene din România să transmită informaţii false? Transmise la toţi comisarii europeni”, a spus Liviu Dragnea, luni seara, la Antena 3.
„Din declaraţiile recente ale noului premier – şi asta era cu o zi înainte de 24 ianuarie, doamna Dăncilă nu făcuse niciun fel de declaraţii – a evitat presa Viorica Dăncilă – rezultă că în timpul mandatului său guvernul va solicita rapiditate în ceea ce priveşte atât adoptarea legilor justiţiei, care sunt adoptate, cât şi o versiune revizuită a Codului penal şi de procedură penală. Câte alte minciuni de genul ăsta s-or mai fi spus anul ăsta? Sigur că mie nu mi se pare absolut deloc corect şi cinstit faţă de România, asta e ideea”, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Comisia Europeană (CE) ”are un mijloc eficient de dialog cu autoritățile române, prin intermediul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV)” și nu dorește ”să facă speculații cu privire la o posibilă utilizare a Cadrului privind statul de drept”, a transmis săptămâna trecută executivul comunitar, urmare a unei solicitări Calea Europeană privind o posibilă activare a articolului 7 și în cazul României.
Preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, au dat publicităţii, săptămâna trecută, o declaraţie comună în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile recente din România şi subliniază că CE avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legilor justiţiei.
Sursa: caleaeuropeana.ro