Ministrul Justiției a declarat miercuri că nu va trimite proiectele de modificare a legilor Justiției la Parchetul General, DNA și DIICOT, deoarece nu procurorii fac legile și va trimite doar la CSM, care este avizator.
UPDATE Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a ținut să-i răspundă ministrului Justiției, după ce Tudorel Toader a afirmat că „unii spun ce știu, alții știu ce spun”.
„Este o dezbatere publică. Vă rog să observați că în Justiție există cultura dezbaterii publice fără să se jignească nimeni pe nimeni și prin urmare noi ar trebui să ne păstrăm calmul și nu să incităm. Cred că nimeni nu dorește să incite o dezbatere, care este o dezbatere de idei și care e caracterizată prin cultură și prin seriozitate”, a spus Augustin Lazăr.
Ministrul Justiției a anunțat miercuri dimineață că va trimite proiectele de modificare a legilor Justiției la CSM, iar apoi vor fi trimise la Guvern.
„Nu l-am trimis și nu îl trimit la Ministerul Public și nici la componentele sale, pentru că avizatorul e CSM, care are secție de procurori, de judecători, și CSM care e garantul independenței justiției și avizator pe legile Justiției. (…) Trimit proiectul de lege la CSM, aștept să îl primim înapoi, îl trimit la Guvern și de acolo începe procedura decizională. Ministerul Justiției este inițiator. Am pus în dezbatere toate problemele sau principalele probleme, direcții, pe data de 23 august, de posibile modificări la pachetul de legi privind Justiția. Fac o precizare. Discursul s-a schimbat. Până acum se vorbea de lipsă de transparență, de consultare. Dumneavoastră știți bine că, astăzi, pachetul de legi pleacă pentru a treia oară la CSM”, a declarat Tudorel Toader, într-o conferință de presă ținută miercuri dimineață la Ministerul Justiției.
Tudorel Toader a explicat și de ce nu trimite proiectele de lege și la parchetele importante, Parchetul General, DNA și DIICOT, deși săptămâna trecută declara ferm că va fi cea mai mare dezbatere publică.
„În procedura de adoptare a unei legi, fiecare are rolul lui constituțional. Ministerul inițiază proiectul de lege, cu dezbatere publică, Guvernul și-l însușește, aprobă, eventual cu modificări, după care, dacă trece de Guvern, proiectul de lege se duce în Parlament. În acest parcurs, fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să își respecte limitele de competență constituțională. Procurorii nu fac legi. Eu nu am știut că avem un Parlament tricameral. Un Parlament cu Senat, Camera Deputaților și procurori care să voteze legi. Știu că procurorii aplică legea. CSM, care are secție de procurori, este cel care avizează conținutul propunerii legislative”, a mai spus Toader.
Este vorba despre eliminarea președintelui României din procesul de numire a procurorilor șefi, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției și înființarea unei direcții speciale pentru anchetarea magistraților, dar și alte propuneri ce ar afecta sistemul judiciar.
Sursa:euroactiv.ro