Să trăim ca-n Europa!

Proiectul ”Asistență tehnică pentru implementare DCFTA”, la final

Proiectul ”Asistență tehnică pentru implementare DCFTA”, la final

23/08/2017
|
0 Comments
|

Implementarea proiectului”Asistență tehnică pentru implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv (DCFTA), semnat de Republica Moldova cu UE pentru perioada 2015-2017, s-a încheiat cu rezultate tangibile pentru economia Moldovei și sectorul ei privat, a apreciat vicepremierul și ministrul economiei Octavian Calmîc, în conferința de presă cu ocazia finalizării proiectului, transmite IPN.

Octavian Calmîc a spus că, în cadrul proiectului, o atenție deosebită a fost acordată armonizării legislației naționale la standardele europene, în special pe dimensiunea supravegherii pieței, asigurării protecției consumatorului. Au fost preluate sau adaptate circa 3000 de standarde europene, care vin să substituie GOST-urile. Perfecționarea infrastructurii calității, prin dotarea laboratoarelor de certificare, de asemenea s-a aflat pe agenda proiectului, pentru acesta au fost cheltuite 40 mln lei.

”Toate acestea, precum și susținerea a peste 1600 de întreprinderi mici și mijloci prin oferirea de granturi și instruirea acestora, au permis să fie majorate exporturile pe piața europeană, care în prezent, potrivit datelor statistice, constituie 62 la sută din total exporturilor, efectuate de Moldova, a precizat Calmîc.

În cadrul proiectului au fost inaugurate două incubatoare de afaceri, unul la Călărași și cel de-al doilea, recent, la Cahul. De asemenea, nu sunt de neglijat activitățile, desfășurate pentru sporirea capacităților Ministerului Economiei, structurilor subordonate, în special sub aspectul perfecționării reglementărilor și cadrului normativ pentru afaceri.

Ambasadorul Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE, a menționat, că este ultimul eveniment la care participă în această calitate. ”E bine să închei misiunea mea cu un mesaj pozitiv. Aceste și alte rezultate ale proiectului în consecință au tangenţe cu îmbunătățirea vieții cetățenilor, creșterea nivelului lor de cunoștințe și competență”, a relevat Tapiola.

Fhilip Santens, șeful proiectului, s-a arătat mulțumit de colaborarea cu Ministerul Economiei, cu Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, cu alte structuri. ”Cred că cel mai bun rezultat, atunci când e vorba de valorificarea mijloacelor oferire în cadrul unor proiecte este atunci, când are loc abordarea pe programe și nu doar pe politici. Au demonstrat-o proiectele Pare 1+1, cel de abilitare a tinerilor și alte proiecte, pe care le implementează ODIM. Şi nu întâmplător UE a oferit direct ODIMM 4mln euro, ceia ce nu a făcut până acum nici într-o țară” a relevat Santens.

Santens a mai spus, răspunzând la o întrebare a ziariștilor, că agenții economici din Moldova, cei care activează în sectorul agricol, trebuie să studieze profund tendințele pe piața europeană, dacă vor să cucerească această piață. ”În prezent pe piața europeană sunt solicitate pomușoarele, iaurtul, plantele aromatice (lavanda ,busuiocul). Trebuie să fie majorată producția acestora. Mai puține mere, căci concurența pe piața europeană e mare, iar merele moldovenești, deocamdată, nu sunt atât de competitive ca cele poloneze. Dar dacă vrem să comercializăm mai multe mere moldovenești, trebuie să le exportăm cu vreo două săptămâni mai înainte, până se coc cele poloneze, a spus Santens.

Pentru implementarea proiectului ”Asistență tehnică în implementarea DCFTA UE a alocat 2,8 mln euro.

Sursa: ipn.md