La elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea sistemului electoral s-au luat în calcul toate recomandările enunțate de către Comisia de la Veneția. Unicul element discutat a fost cel referitor la oportunitatea modificării sistemului electoral, însă aici s-a ținut cont și de opinia cetățenilor. Declarații în acest sens a făcut Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, la dezbaterile publice cu tema: „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare în contextul votării sistemului mixt”, organizate de Agenția de presă IPN.
Vitalie Gamurari a amintit despre cele 850 de mii de semnături colectate de la cetățenii care s-au pronunțat pentru sistemul uninominal. Sistemul mixt a fost rezultatul unui dialog și al unui compromis în Parlament și regula democrației presupune că legislativului are dreptul să se expună în acest sens.
Purtătorul de cuvânt a menționat că ideea modificării sistemului electoral nu a fost doar a PDM, ci a fost enunțată și în anul 2013 fiind susținută inclusiv de partide extraparlamentare, dar și de unii reprezentanți ai societății civile. Potrivit lui, la elaborarea și aprobarea acestui proiect au fost respectate toate procedurile, inclusiv au fost organizate dezbateri largi, fără precedent în istoria țarii.
În opinia sa, relațiile dintre Republica Moldova și partenerii de dezvoltare nu s-au înrăutățit, însă probabil este vorba despre o pauză sau o mică neînțelegere. Vitalie Gamurari a mai spus că PDM își dorește dialog cu partenerii de dezvoltare pentru a explica cum stau de facto lucrurile și cu siguranță din toamnă relațiile se vor restabili.
Vitalie Gamurari consideră că Uniunea Europeană ar putea impune Republicii Moldova o anumită formă de sancțiune doar dacă vor fi încălcate prevederi exprese și nu prevederi politice despre care astăzi se vorbește, deoarece „declarațiile unor oficiali europeni sunt declarații politice, ale unor partide politice, nu este poziția Parlamentului European”.
Potrivit lui, tot de ce beneficiază actualmente Moldova din partea Uniunii Europene, precum regimul liberalizat de vize, asistența macrofinanciară, sunt reglementate și sunt chestiuni tehnice, juridice care pot fi discutate. În același timp, schimbarea sistemului electoral ține de dreptul suveran al Republicii Moldova cu luarea în considerare a tuturor recomandărilor care au fost discutate, cel puțin cele de la Comisia de la Veneția care este o instituție specializată în acest sens.
Purtătorul de cuvânt al PDM a spus că problema de reformare și aducere a sistemelor din Republica Moldova la bunele practici, standarde ale Uniunii Europene, trebuie să înceapă de la modificarea clasei politice. „Totul se face în interesul cetățeanului Republicii Moldova, deoarece cetățeanul Republicii Moldova este o persoană destul de bine informată și știe ce dorește și considerăm că va aprecia la justa valoare atunci când va taxa partidele politice la alegerile parlamentare”, a spus Vitalie Gamurari.
Dezbaterile publice „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare în contextul votării sistemului mixt”, constituie ediția a 75-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.
Sursa:ipn.md