Să trăim ca-n Europa!

Valeriu Ghileţchi: Relațiile Moldova - partenerii externi se desfășoară într-un cadru politic normal

Valeriu Ghileţchi: Relațiile Moldova – partenerii externi se desfășoară într-un cadru politic normal

08/08/2017
|
0 Comments
|

Relațiile dintre autoritățile Republicii Moldova și partenerii externi se desfășoară într-un cadru politic normal. După ce a fost votat sistemul de vot mixt, a parvenit o reacție mai critică din partea structurilor europene, dar aceasta nu înseamnă neapărat ceva grav în relațiile Moldovei cu partenerii de dezvoltare. De această părere este preşedintele Grupului parlamentar Popular European, Valeriu Ghileţchi, participant la dezbaterile publice cu tema: „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare în contextul votării sistemului mixt”, organizate de Agenția de presă IPN.

Valeriu Ghileţchi susține că în istoria Republicii Moldova au mai fost situații când au fost parvenit opinii critice din partea europenilor, însă relațiile dintre părți nu au fost zdruncinate. Deputatul spune că într-adevăr opiniile critice trebuie analizate, dar este important ca să fie auzită și vocea Moldovei. „Cred că e nevoie de mai multă comunicare. Partenerii de dezvoltare ar trebui să se convingă că prin modificarea Codului Electoral noi nu am atentat la principiile democratice, nu am atentat la statul de drept. Aceste lucruri sunt mult mai importante pentru Consiliul Europei, pentru Uniunea Europeană”, a spus Valeriu Ghileţchi.

Potrivit lui Valeriu Ghileţchi, prin această comunicare, pe de o parte, autoritățile Republicii Moldova ar trebui să înțeleagă îngrijorările partenerilor europeni, dar, pe de altă parte, și partenerii externi ar trebui să înțeleagă de ce se face acest lucru. Deputatul nu crede că votarea sistemului de vot mixt va duce la anularea asistenței macro-financiare de 100 de milioane de euro, la anularea regimul liberalizat de vize și nu se va ajunge la revizuirea Acordului de Asociere pe care l-a semnat Republica Moldova cu Uniunea Europeană. „Nu există temeiuri din punct de vedere politic pentru a se face aceste lucruri”, afirmă Valeriu Ghileţchi.

În opinia deputatului, important este acum modul în care va fi aplicat sistemul de vot mixt. „Schimbarea sistemului de vot nu înseamnă lipsirea cetățenilor de dreptul de a vota. Și acest lucru este fundamental pentru orice societate democratică. Când vor veni alegerile parlamentare, nu contează ce sistem electoral ai, dacă concurenții electorali nu sunt puși în condiții egale, evident că vei fi sancționat pentru aceasta. Toți concurenții trebuie să fie puși în condiții egale. Toți să participe și să joace după aceleași reguli. Atunci aceste neînţelegeri pot și vor fi depășite”, a spus preşedintele Grupului parlamentar Popular European.

Dezbaterile publice „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare în contextul votării sistemului mixt”, constituie ediția a 75-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Sursa:ipn.md