Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat joi că se menține o “divergență fundamentală” în tratativele cu Marea Britanie referitor la protejarea drepturilor cetățenilor expatriați după Brexit.
În conferința de presă comună cu ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, la finalul celei de-a doua runde de negocieri între Marea Britanie și UE, Barnier a insistat ca drepturile cetățenilor care trăiesc în străinătate să fie garantate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), scrie Reuters, preluată de Agerpres.
El a cerut, de asemenea, Marii Britanii ca la următoarea rundă de negocieri, prevăzută pentru sfârșitul lui august, să aducă clarificări în ce privește “factura” Brexitului și granița irlandeză.
Este vorba de cele trei probleme-cheie care trebuie rezolvate înainte ca UE să accepte începerea negocierilor cu privire la un viitor acord comercial cu Marea Britanie, amintește Reuters.
Obiectivul Bruxellesului este ca negocierile să se încheie în toamna anului 2018, pentru ca toate părțile să poată ratifica acordul înainte de 29 martie 2019, dată care ar respecta termenul de doi ani prevăzut de tratatele europene pentru ieșirea unui stat membru din blocul comunitar.
Prima dezbatere parlamentară britanică privind viitoarele relații cu UE, pe 7 septembrie
Parlamentul britanic va organiza la 7 septembrie prima sa dezbatere consacrată legislației cu privire la viitoarele relații cu Uniunea Europeană, a anunțat joi președinta Camerei Comunelor (Camera inferioară a legislativului de la Londra), Andrea Leadsom.
Legea privind ieșirea din UE este un punct central al planului Guvernului britanic de retragere a Marii Britanii din forul comunitar european în anul 2019. Legislația respectivă a fost publicată anterior în cursul acestei luni, dar membrii Parlamentului britanic nu au avut până acum ocazia de a o dezbate.
Leadsom a adăugat că legislația va fi dezbătută în a doua lectură în Parlamentul de la Londra la 7 și 11 septembrie.
La dezbaterea în a doua lectură, parlamentarii britanici vor trebui să se pună de acord asupra principiului legislației. Într-un stadiu ulterior, ei vor avea ocazia de a prezenta prezenta amendamente, fie prin propunerea de schimbări, fie prin adăugarea unor noi clauze.
SURSA: euroactiv.ro