Președintele Federației Ruse Vladimir Putin a spus la Forumul economic de la St. Petersburg că Statele Unite au făcut abuz de putere.
La Forumul economic de la Sankt Petersburg, președintele rus Vladimir Putin a criticat în termeni foarte duri politica externă americană din ultimii 20 de ani, susținând că Statele Unite au făcut „abuz de putere”, destabilizând ordinea internațională, nu numai Orientul Mijlociu, o referire, desigur, la campaniile din Afganistan și Irak care au urmat atacurilor teroriste din 9 septembrie 2001.
Într-o discuție moderată de o jurnalistă americană, Putin a acuzat Statele Unite că de ani de zile ar interveni „brutal și sistematic” în afacerile interne ale Rusiei și că ar fi promovat o lovitură de stat în Ucraina, referire la protestele din 2014 care au provocat căderea regimului pro-moscovit al președintelui Victor Ianukovici.
Pentru Putin, NATO nu este altceva decât un instrument al politicii externe americane și președintele rus a avertizat că va reacționa dacă Alianța continună să se apropie de granițele Federației.
Pe de altă parte, el a declarat că Rusia și NATO trebuie să lupte împreună împotriva terorismului, pentru că dacă nu cooperează vor avea loc și mai multe atacuri teroriste.
Vladimir Putin a respins acuzațiile că Rusia s-ar fi implicat în alegerile prezidențiale americane sau că ambasadorul rus la Washington ar fi greșit când a intrat în contact cu membri ai echipei de campanie a candidatului Donald Trump.
Liderul de la Kremlin a repetat, de asemenea, ce a spus cu o zi înainte, în de acum faimoasa declarație despre „hackerii ruși patrioți”, anume că nici un atac cibernetic nu ar putea schimba cursul unor alegeri.
Mai devreme, tot în cadrul unei întrevederi organizate în marginea Forumului economic de la Sankt Petersburg, președintele Putin a pledat ca oamenii de afaceri americani prezenți la reuniune să convingă administrația Trump că e nevoie de o normalizare a relațiilor bilaterale.
„Relații comerciale și investițiile reprezintă o pavăză în fața unor schimbări politice rapide”, a afirmat președintele rus.
Statele Unite s-au alăturat aliaților occidentali în 2014 și au impus sancțiuni Rusiei pentru anexarea abuzivă de către Moscova a peninsulei Crimeea și pentru implicarea ei în conflictul separatist din estul Ucrainei.
În cursul campaniei electorale din 2016, candidatul Donald Trump a criticat aceste sancțiuni, promițând normalizarea relațiilor cu Rusia. Pentru moment, administrația Trump nu a luat nici o măsură concretă în acest sens. (IG)
Sursa: europalibera.org