Republica Moldova este unicul stat din Europa care nu dispune de un laborator de testare ADN. Cel achiziţionat în urmă cu trei ani se prăfuieşte în subsolul Centrului de medicină legală. Pe de altă parte, autorităţile spun că vor identifica resurse pentru punerea în funcţiune a acestuia până la sfârşitul anului curent, relatează Moldova 1.
Astfel de expertize criminalistice sunt efectuate de obicei pe cauze excepţional de grave, cum ar fi omoruri nedescoperite sau violuri. Doar că, în Moldova, se apelează foarte rar la această metodă şi asta pentru că procurorii sunt nevoiţi să expedieze probele în afara ţării.
„În primul rând nu avem niciun cadru legislativ prin care să numim astfel de expertize şi în al doilea rând astfel de expertize la noi în ţară pur şi simplu nu se fac. În unele cazuri, excepţional de grave, am fost nevoiţi să apelăm la colegii noştri din România, care în condiţii de reciprocitate şi în baza unor cunoştinţe personale au efectuat astfel de expertize şi pe câteva cazuri ne-au dat şi rezultat concret”, a spus adjunct interimar al procurorului municipiului Chișinău, Corneliu Bratunov.
Testele AND ar putea fi decisive în investigarea cazurilor de rezonanţă, cum ar fi cazul omorul de la Durlești. Pe această cauză au fost preluate probe de la mai multe persoane suspecte, iar până în momentul de faţă au fost efectuate mai mult de 100 de expertize genetice. Toate – în Romania.
„Altă problemă este cât ne costă o expertiză ADN, ea costă de ordinul zecilor şi sutelor de euro. O expertiză în Romania costă 40-60 de mii de euro”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.
Pentru anul 2017, în bugetul de stat au fost planificate circa zece milioane lei care vor fi suficienţi pentru lansarea activităţii laboratorului achiziţionat în 2013.
Sursa: trm.md