Să trăim ca-n Europa!

Mari demonstrații de protest antiguvernamental la București și în alte orașe ale României

Mari demonstrații de protest antiguvernamental la București și în alte orașe ale României

22/01/2017
|
0 Comments
|

Mii de oameni demonstrează la București și în alte orașe ale României împotriva actualului guvern și a proiectelor acestuia de amnistiere și grațiere a numeroase persoane aflate în închisoare cu condamnări pentru corupție.

Demonstrații au parcurs marile bulevarde ale Bucureștiului, strigînd numeroase lozinci, anti-corupție.

proteste Bucuresti 2
Agențiile de presă estimează numărul participanților la manifestația de la București între 20 și 30 de mii de persoane.
La demonstrația de la București s-a alăturat și președintele român Klaus Iohannis care, potrivit portalului hotnews.ro, le-a declarat protestatarilor: „Am venit ca să-mi arăt indignarea. O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația, vrea să slabească statul de drept. Așa ceva nu se poate admite, e inadmisibil să se schimbe legislația și sute de politicieni certați cu legea sa aibă dosarele curate. Românii, pe bună dreptate, sunt indignați”.

După ce au demonstrat în fața sediului guvernului protestatarii s-au îndreptat spre sediul PSD, scandînd în continuare lozinci împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea.
XXX
Demonstrații de protest antiguvernamentale în România și în Diaspora

În România sunt anunțate noi proteste împotriva amnistiei si grațierii. Sunt programate manifestații la Bucuresti și în mai multe orase:Cluj, Brasov, Iasi, Constanta, Pitesti, Piatra Neamt, Baia Mare, Suceava si Satu Mare. Trei proteste sunt anuntate si in afara tarii: in fata Ambasadei Romaniei la Paris, in fata Ambasadei din Copenhaga si in Piata Publica din Haugesund (Norvegia), relatează Hotnews. Proteste au avut loc si miercuri seara, cand aproximativ trei mii de oameni au ajuns in mars, din Piata Universitatii din București, in fata sediului Guvernului, scandand „Demisia, demisia!”, „DNA sa vina sa va ia!”, „Jos penalii!”, „La inchisoare, nu la guvernare!”, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!” Toate aceste mișcări de protest sunt organizate prin intermediul rețelelor de socializare, fără implicarea directă a partidelor politice.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat miercuri că România trebuie să dea o lege a grațierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane. El a precizat că nu vor fi amnistiate crimele grave. Pe de altă parte, la începutul lunii ianuarie, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională cu privire la articolul de lege care împiedică persoanele condamnate penal să ocupe funcții în guvern. Este legea care l-a împiedicat pe Liviu Dragnea, liderul social-democrat, să preia conducerea guvernului după ce partidul său a cîștigat clar alegerile generale din decembrie 2016.

Sursa: europalibera.org