Să trăim ca-n Europa!

Miniștrii de externe ai OSCE încurajează avansarea negocierilor de reglementare a conflictului transnistrean în formatul 5+2

Miniștrii de externe ai OSCE încurajează avansarea negocierilor de reglementare a conflictului transnistrean în formatul 5+2

09/12/2016
|
0 Comments
|

Consiliul ministerial al OSCE, care s-a desfășurat în perioada 8 și 9 decembrie, la Hamburg, a adoptat o Declarație cu privire la negocierile de reglementare a conflictului transnistrean în formatul 5+2.

Negocierile pe textul declarației ministeriale au fost moderate de Președinția germană a OSCE cu participarea delegațiilor din partea Federației Ruse, Ucrainei, Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene și Republicii Moldova, reprezentată de viceprim-ministrul Gheorghe Bălan.

În documentul aprobat, Statele participante ale OSCE reiterează necesitatea de a obține o soluționare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, având la bază suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și un statut special pentru Transnistria, care va garanta pe deplin drepturile politice, economice și sociale ale populației. În Declarație este subliniată necesitatea de a înregistra progrese concrete în toate cele trei coșuri ale agendei de negocieri (chestiuni social-economice, aspecte de drept, umanitare, drepturile omului, precum şi reglementarea cuprinzătoare inclusiv aspecte instituționale, politice și de securitate). În acest sens a fost salutată reluarea, în acest an, a procesului de negocieri în formatul 5+2 prin organizarea rundei substanțiale de la Berlin.

Declarația îndeamnă părțile să se angajeze în negocieri, sub auspiciile Președinției austriece a OSCE (2017), în cadrul formatelor de negocieri existente și în conformitate cu parametri agreați la nivel internațional. De asemenea, Declarația salută abordarea comună și activă a mediatorilor și observatorilor, fiind încurajată continuarea coordonării eforturilor și utilizării potențialului colectiv al acestora, pentru înregistrarea progresului în procesul de reglementare cuprinzătoare a conflictului transnistrean.

Serviciul de informare si comunicare cu mass-media
Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene