Să trăim ca-n Europa!

Andrian Candu: Nimeni nu trebuie să-și facă iluzii despre schimbarea parcursului european al Republicii Moldova

Andrian Candu: Nimeni nu trebuie să-și facă iluzii despre schimbarea parcursului european al Republicii Moldova

11/10/2016
|
0 Comments
|

”Discuțiile despre orientarea Republicii Moldova între Est și Vest sînt inutile și desuete. Nimeni din opoziție nu ar trebui să-și facă iluzii despre schimbarea parcursului european al țării, deoarece nu există un model mai bun de dezvoltare pentru Republica Moldova decît cel pe care ni-l prezintă UE”. Declarația aparține Președintelui Parlamentului Andrian Candu și a fost făcută astăzi la deschiderea Forumului anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a R. Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Speakerul a prezentat o trecere în revistă a progreselor și restanțelor în cei doi ani de la implementarea Acordului de Asociere cu UE.

”Dacă facem o radiografie, constat că în primele 6 luni de activitate a noului Guvern, creditat cu foarte puțină încredere din partea multora, s-a reușit relativ o mobilizare masivă a instituțiilor, fapt care a imprimat un caracter dinamic implementării Acordului de Asociere. Cel mai important însă este că am reușit, pe fundalul crizei politice, financiare și de încredere, să mobilizăm instituțiile care au avut de suferit în urma acestor crize”, a declarat Președintele Parlamentului.

Andrian Candu s-a referit și la importanța pe care a avut-o Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare în implementarea angajamentelor asumate față de partenerii externi, inclusiv prin sincronizarea agendelor Parlamentului și Guvernului. Potrivit Președintelui Parlamentului, rata de implementare de circa 95% a documentului denotă o tendință de dezvoltare, fapt apreciat și de UE.

”Foaia de parcurs a fost un instrument foarte eficient de mobilizare. Deși a fost un document de răspuns la criză, a reușit să ne readucă pe cîmpul implementării Acordului de Asociere și să relanseze reformele care au stagnat. Deși au existat cîteva restanțe din sesiunea de primăvară, au fost lichidate în sesiunea curentă prin asumarea răspunderii de către Guvern. Nu a fost ușor, dar s-a demonstrat că, dacă există voință politică, se poate de făcut multe”, a menționat Andrian Candu.

Speakerul a dat asigurări că în perioada imediat următoare vor fi definitivate toate acțiunile conexe reformelor asumate în baza Foii de parcurs deoarece implementarea Acordului de Asociere rămîne o prioritate pentru Parlament. Andrian Candu a menționat că au fost organizate audieri parlamentare pe marginea rezultatelor implementării prevederilor Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, precum și evoluțiilor din sectorul energetic al țării. Potrivit speakerului, în zilele următoare vor fi organizate audieri pe marginea progreselor și restanțelor în implementarea legilor ce vizează reforma sectorului justiției.

Președintele Parlamentului s-a referit și la prioritățile pentru perioada imediat următoare care vizează relansarea cooperării cu FMI și semnarea unui nou program de țară, asanarea și consolidarea sectorului financiar-bancar, asigurarea securității energetice, reforma efectivă a sectorului justiției, precum și monitorizarea implementării eficiente a pachetelor de legi adoptate de Parlament.

Forumul anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova reprezintă o platformă de discuții pe marginea provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova pe calea integrării europene și în implementarea Acordului de Asociere. În cadrul celor trei paneluri ale Forumului urmează a fi discutate aspecte referitoare la nivelul de implementare a Acordului de Asociere, acțiunile de combatere a corupției și reformarea justiției, riscurile și evoluțiile în procesul de reglementare transnistreană.

Evenimentul, organizat de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung, Asociația pentru Politică Externă, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, reunește factori de decizie din Republica Moldova și UE, politicieni, formatori de opinie, experți, reprezentanți ai societății civile și ai instituțiilor internaționale.

Sursa: moldpres.md