Să trăim ca-n Europa!

The Times: Rusia folosește Ucraina drept repetiție pentru un război mult mai mare

The Times: Rusia folosește Ucraina drept repetiție pentru un război mult mai mare

12/08/2016
|
0 Comments
|

„Armata britanică crede că Rusia folosește conflictul din Ucraina pentru a testa noi metode de luptă împotriva Occidentului”, – scrie The Times.

Potrivit unui raport de evaluare realiza de armata britanică, forțele rusești își îmbunătățesc tehnica utilizării armelor grele în combinaţie cu mijloace electronice sofisticate de război, care blochează semnalele radio și fac inutile dronele.

Modul în care Putin înțelege propaganda, de asemenea, a fost transformat în armă, care este utilizată pentru a influența voința populației fără să se tragă măcar un foc de armă.

Conform autorului, raportul pentru prima dată afirmă că Marea Britanie trebuie să fie mai bine pregătită pentru un „război al viitorului”, în care orice devine o armă – de la bombe, blindate şi drone, până la banalele postări pe „Twitter” și „Facebook”.

„Experiența forțelor pro-occidentale ucrainene, care de doi ani și jumătate luptă cu unități nedeclarate ale armatei ruse și cu separatiştii pro-ruși în estul Ucrainei, este utilizată pentru a explica în mod clar complexa maşină de război a Rusiei”, – scrie ziarul.

Conform autorului, rolul-cheie este jucat de crearea unei atmosfere de incertitudine: „omuleţii verzi”, trimişi în spatele liniilor inamice pentru a efectua acte de sabotaj asupra infrastructurii, hărțuirea poliției și comiterea de asasinate și răpiri și transformarea rapidă a conflictului de joasă intensitate într-un război de mare intensitate” etc.

Documentul mai susţine că: „Rusia orientează energie colosală spre controlul informațiilor în Ucraina de Est, care îi permite fără nicio interferență să manipuleze opinia publică”.

„Informaţiile care nu respectă versiunea [rusă] internă [a evenimentelor], sunt foarte repede eliminate /…/ Reflectarea pierderilor [în luptă a forțelor ruse] a fost controlată, eliminată din rețelele sociale și de multe ori negată,” – spune documentul.

Ziarul notează: „războiul psihologic” și alte „operațiuni de influență” sunt elemente esențiale a oricărei acțiuni a forțelor armate.

În raportul britanic se mai spune că Rusia are o artilerie de înaltă calitate și arme anti-blindaj bune.

Potrivit autorului, militarii ucraineni preferă acum să meargă pe blindate, nu în blindate, pentru șanse de a supraviețui atunci când sunt loviţi de mortiere sau rachete.

Prin urmare, „vehiculele de infanterie sunt disproporționat de vulnerabile la loviturile directe și indirecte ale inamicului”, – mai spune raportul.

Potrivit ziarului, această observație a semănat îndoială în ceea ce priveşte utilitatea vehiculelor ușoare blindate Scout, care sunt produse pentru infanteria britanică.

„Subfinanțarea armelor anti-tanc, de asemenea, ar putea crea probleme în caz de război cu Rusia”, – spune articolul. Raportul precizează că protecția dinamică a vehiculelor blindate rusești ar putea fi străpunsă doar de grenadele anti-tanc Javelin.

O sursă din cadrul Ministerului britanic al Apărării, care a citit documentul, a declarat că pe planetă se așteaptă „o schimbare de paradigmă”, la fel de radicală ca înlocuirea cavaleriei cu tancuri – o situație în care absolut orice devine armă”, a concluzionat el.

Ziarul enumeră: „utilizarea dezinformării pentru a perturba dezbaterea democratică; atacurile informatice, politica economică în scop de exercitare a presiunii; desfășurarea nedeclarată a trupelor, care devine un impuls pentru o intervenție militară standard – așa cum s-a întâmplat în Crimeea”.

„Mentalitatea rușilor este de război, iar a politicienilor noștri de timp de pace – a spus sursa. – Ultimii 70 de ani noi i-am petrecut în „vacanță”, odihnindu-ne de istorie, iar acum trebuie să învățăm foarte repede”.

Ziarul mai dă ca exemplu de schimbare de tactici și tehnologii. În special, Rusia foloseşte „trucarea GPS-ului” pentru a induce în eroare trupele ucrainene. De aceea, soldaților britanici li se recomandă să exerseze citirea hărților și orientarea cu busola”.

Sursa: independent.md

Materialul original poate fi citit AICI.