Victor Becali, Cristi Borcea, șeful Realitatea TV, Maricel Păcuraru și celelalte VIP-uri condamnate definitiv au viață bună în pușcărie: lucrează pentru politicieni, primesc recompense pe bandă rulantă și sunt învoiți cu zilele pentru a merge acasă.
Un raport intern al Administrației Naționale a Penitenciarelor, intrat în posesia jurnaliștilor de la româniacurată.ro, arată că VIP-urile din penitenciarele românești au beneficiat de-a lungul timpului de zeci de permisii, sute de zile scăzute din pedeapsă și multe alte recompense.
Fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu a fost liber de Paşti şi de Crăciun. El a beneficiat de patru permisii din puşcărie pentru “menţinerea legăturilor de familie”, deşi se află în proces de partaj cu nevasta ca să-şi salveze averea, arată raportul ANP citat de jurnaliștii de la româniacurată.ro.
Potrivit aceluiaşi raport ANP, mogulul Antenelor, Dan Voiculescu, a scris 11 cărţi şi a lucrat la tâmplărie, astfel încât şi-a redus pedeapsa cu un an şi ar putea prinde Crăciunul acasă.
Cristi Borcea a ieşit de 5 ori din penitenciar pentru “stăruinţă în muncă” la şantierul naval de la Năvodari, deţinut de doi grei locali ai PSD, cu legături ce duc spre fosta Securitate, potrivit presei locale.Fraţii Giovani și Victor Becali au avut şi ei parte de permisii din închisoare pentru munca de la spălătorie şi ateliere.
“Bibliotecarul” Maricel Păcuraru, patronul de la Realitatea TV a avut libere peste libere din penitenciar pentru credite acumulate – ca orice “student”- iar omologul lui de la OTV, Dan Diaconescu, are 231 de zile reduse din pedeapsă pentru muncă şi cinci cărţi scrise.
Unul dintre cei mai bogaţi români, Ioan Niculae, a avut o zi de ieşire din penitenciar în anul cât a fost închis la regimul deschis de detenţie pentru că a dat ilegal un milion de euro pentru campania prezidenţială a lui Mircea Geoană din 2009.
Maricel Păcuraru, Borcea şi fraţii Becali sunt acum la regimul deschis de detenţie, ceea ce presupune că pot beneficia de 30 de zile pe an de permisie din penitenciar, dar nu mai mult de 10 consecutiv, au uşile la celule deschise tot timpul, pot ieşi şi noaptea afară în curtea de plimbare, pot munci în afara închisorii, pot vorbi o oră la telefonul din puşcărie, au acces la online, la sala de lectură, de sport şi la camera intimă.
„În tot acest timp, televiziunile de ştiri ale căror patroni se află după gratii, precum Antena 3 sau Realitatea Tv, au dus adevărate campanii ca să arate condiţiile grele de detenţie din sistemul penitenciar românesc. Campanii care au culminat cu greva deţinuţilor din iulie. Cu siguranţă, condiţiile din penitenciare nu sunt bune, mai ales în unele dintre ele. Aşa se şi explică faptul că România e condamnată în repetate rânduri la CEDO. Realitatea nu este însă atât de albastră pentru patronii de tv sau alte VIP-uri aflate în penitenciar care, iată, au beneficiat din plin de sistemul de recompense, permisii din închisoare şi reducerea pedepsei pentru aşa-zise lucrări ştiinţifice redactate după gratii”, scriu jurnaliștii de la portalul româniacurată.ro.
Relu Fenechiu
Fostul ministru al transporturilor, Relu Fenechiu, a avut parte de 13 recompense cu suplimentarea dreptului de a primi vizite şi pachet în cei 2 ani şi jumătate de când este închis.
Fenechiu a beneficiat şi de 4 permisiuni de ieşire din penitenciar, toate pentru “menţinerea legăturilor de familie”: 5 zile de Paşte în acest an, începând cu 30 aprilie 2016, 3 zile începând cu 25 februarie 2016, 3 zile de Crăciun anul trecut, începând cu 24 decembrie 2015 și 1 zi pe 3 octombrie 2015.
De remarcat că Fenechiu a beneficiat de ieşiri din penitenciar în condiţiile în care nu a plătit nimic din prejudiciul de 5,7 milioane de lei pentru care a fost găsit vinovat în dosarul Transformatorul şi e în proces de partaj cu nevasta ca să îşi salveze averea.
A fost la regimul semi-deschis
Fostul ministru PNL a primit 5 ani de detenţie pe 30 ianuarie 2014. La intrarea în penitenciar, a fost încadrat la regimul închis, însă din 17 februarie 2015 a fost trecut la regimul semideschis.
Drept suspendat
Pe 26 iulie 2016, regimul semideschis de detenţie i-a fost suspendat pentru că a primit un mandat de arestare în timp ce era în puşcărie, ca urmare a unui alt dosar DNA. Este acuzat că a primit mită 620.000 de euro pe vremea când era ministru ca să ajute compania Siveco să obţină 2 contracte de informatizare, dintre care unul cu Ministerul Justiţiei pentru informatizarea instanţelor de judecată!
Dan Voiculescu
Voiculescu şi-a redus pedeapsa cu un an şi ar putea prinde Crăciunul acasă. Mogulul Antenelor, Dan Voiculescu, a fost recompensat de 9 ori cu suplimentarea dreptului de a primi vizite şi pachet “pentru participarea la activităţi lucrative, precum şi cele de educaţie şi asistenţă psihologică”, potrivit raportului ANP intrat în posesia României Curate.
Voiculescu nu a beneficiat de permisiuni de ieşire din penitenciar.În schimb, mogulul TV “a beneficiat de 369,21 zile câştig pentru activităţile lucrative desfăşurate şi elaborarea şi publicarea de lucrări ştiinţifice”.
Potrivit unor surse ANP, Voiculescu a lucrat la atelierul de tâmplărie şi a scris deja 11 cărţi în detenţie.Interesant e că penitenciarul îi ia în considerare lui Voiculescu cărţile redactate, deşi prevederea prin care deţinuţii îşi reduceau cu o lună pedeapsa pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată a fost suspendată la începutul anului de ministrul Justiţiei Raluca Prună şi apoi a fost modificată, astfel încât deţinuţii să beneficieze doar de 20 de zile de reducere a pedepsei pentru toate lucrările scrise.
Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de detenţie şi a fost introdus în penitenciar pe 8 august 2014. El a fost încadrat la regimul închis de detenţie. Se află la penitenciarul Rahova.Potrivit legii, pentru că are mai mult de 60 de ani, Voiculescu trebuie să execute doar o treime din pedeapsă.
Adică, ar fi urmat să fie eliberat la sfârşitul lui 2017. Însă cum penitenciarul îi ia în considerare cărţile deja redactate, Voiculescu ar putea gusta aerul libertăţii la sfârşitul acestui an.Cristi Borcea a ieşit din penitenciar pentru “stăruinţa în muncă” la şantierul naval de la Năvodari, deţinut de 2 mahări locali ai PSD
Cristi Borcea
Fostul patron dinamovist Cristi Borcea a beneficiat de 13 recompense cu suplimentarea dreptului de a primi vizite şi pachet, o recompensă pentru “bună conduită, stăruinţă în muncă şi participarea la activităţile de reintegrare socială”, potrivit raportului ANP.
El a beneficiat şi de 5 permisiuni de ieşire din penitenciar: 5 zile începând cu 8 martie 2016 “pentru stăruinţă în muncă depusă la detaşamentul 25, SC Holding Cape Midia Shipyard SA”, 5 zile începând cu 15 octombrie 2015 “pentru stăruinţă în muncă depusă la detaşamentul 11, SC Holding Cape Midia Shipyard SA”, 3 zile începând cu 18 septembrie 2015 “pentru stăruinţă în muncă, activităţi lucrative desfăşurate la punctul de lucru ”, 3 zile începând cu 17 iulie 2015 “pentru activităţile lucrative desfăşurate la punctul de lucru şi încadrarea în programul stabilit” și 1 zi pe 3 noiembrie 2014 pentru “participarea consecventă la activităţi de reintegrare socială, inclusiv activităţi lucrative”.
Potrivit presei locale, şantierul naval de la Năvodari este controlat de oamenii de afaceri Felix Stroe şi Ion Dumitrache din Constanţa. Felix Stroe este şeful PSD Constanţa şi director al RAJA, regia locală de canalizare, fost ofiţer de marină şi colaborator al Securităţii, iar Ion Dumitrache a fost consilier judeţean PSD. Fiica lui, Ileana Dumitrache, este deputat PSD.
Borcea, la regimul deschis
Cristian Borcea are o condamnare de 6 ani şi 4 luni de închisoare în Dosarul Transferurilor, sentință primită pe 4 martie 2014. A fost încadrat la regimul închis de detenţie, însă a făcut contestaţie şi instanţa l-a trecut la regimul semideschis. La 15 iunie 2015 a fost trecut la regimul deschis pentru “implicarea în activităţile lucrative, de educaţie şi asistenţă psihosocială şi bună conduită”.
Ce înseamnă regimul deschis de detenţie?
Borcea, ca şi fraţii Becali, şi-a schimbat domiciliul în judeţul Constanţa ca să fie închis la Poarta Albă. În urma cu o lună, Borcea era la penitenciarul de tranzit Jilava în blocul de detenţie pentru regimul deschis, împreună cu fraţii Giovani şi Victor Becali.
Surse de la penitenciarul Jilava au descris României Curate ce înseamnă regimul deschis de detenţie: ”Uşile la celule sunt deschise tot timpul astfel încât deţinuţii pot ieşi nestingheriţi pe hol sau afară în curtea de plimbare. Inclusiv noaptea dacă vor să ia o gură de aer. Trebuie doar să îi raporteze gardianului. Pot merge la bibilotecă să citească sau să scrie cărţi. Sau la sala de sport.
Deţinuţii au posibilitatea să iasă din penitenciar să muncească şi să se întoarcă după 8 ore de muncă. Pot să vorbească la telefonul de pe hol cu cartelă o oră pe zi şi au dreptul la 4 convorbiri online pe lună, la webcam. Pot sta la televizor în cameră până la ora stingerii, la 22, însă dacă e un meci de fotbal în desfăşurare sunt lăsaţi până se încheie meciul. Au dreptul la camera intimă, însă acolo e aglomeraţie şi deţinuţii trebuie să îşi facă programare cu o lună înainte, însă penitenciarul vrea să mai amenajeze o astfel de încăpere. La regimul deschis au dreptul la 30 de zile de permisie pe an, dar nu mai mult de 10 consecutiv”.
Câte zile câştig are Borcea
Potrivit raportului ANP, fostul patron dinamovist are 179 zile câştigate ca urmare a desfăşurării de activităţi lucrative şi publicarea a două lucrări ştiinţifice.
Giovani Becali, ieşiri din penitenciar pentru munca de la spălătorie
Giovani Becali a fost recompensat de 11 ori cu suplimentarea dreptului de a primi vizite şi pachet. El a beneficiat şi de 3 permisiuni de ieşire din penitenciar: 5 zile începând cu 21 mai 2016 pentru “îndeplinirea sarcinilor la punctul de lucru ”, 3 zile începând cu 29 octombrie 2015 pentru “îndeplinirea sarcinilor la punctul de lucru , îndeplinirea sarcinilor încredinţate şi încadrarea în programul zilnic” și 1 zi pe 12 septembrie 2015 pentru “îndeplinirea sarcinilor la punctul de lucru ”.
Ca şi Borcea, fostul impresar de fotbal Giovani Becali a primit 6 ani şi 4 luni de detenţie. La intrarea în penitenciar a fost încadrat la regimul închis, dar pe 10 iunie 2015 a fost trecut la regimul semideschis de detenţie.
Pe 14 septembrie 2015, comisia din penitenciar i-a stabilit regimul deschis pentru “comportamentul corespunzător, numărul de recompense primite, stăruinţa în muncă şi implicarea în activităţile de reintegrare socială”, potrivit raportului intern ANP.Ioan Becali are 192 de zile câştigate pentru “activităţile lucrative desfăşurate şi elaborarea şi publicarea a 3 lucrări ştiinţifice”.
Victor Becali
Victor Becali, fratele lui Giovani şi vărul lui Gigi, a avut 8 recompense cu suplimentarea dreptului la vizite şi pachet, o recompensă cu suplimentarea dreptului la pachet, o recompensă cu ridicarea măsurii disciplinare aplicate anterior pentru “bună conduită, stăruinţă în muncă şi participarea la activităţile de reintegrare socială”. El a avut 7 permisiuni de ieşire din penitenciar, câte o zi, 3 sau 5 zile pentru munca de la spălătorie şi ateliere.
Victor Becali a primit 4 ani şi 8 luni tot în dosarul Transferurilor. A fost la regimul închis, însă din 9 februarie 2015 a fost trecut la regimul deschis de detenţie. Are 174 de zile câştig pentru muncă şi publicarea unei cărţi.
Maricel Păcuraru de la Realitatea TV
Unul dintre patronii Realitatea Tv, Maricel Păcuraru, a beneficiat de 4 recompense cu suplimentarea dreptului la vizite şi pachet, o recompensă cu pachet şi o recompensă cu ridicarea unei sancţiuni primite anterior.
A avut 5 permisii de ieşire din penitenciar:O zi pe 8 septembrie 2015 “pentru activităţile lucrative derulate la biblioteca secţiei exterioare Valu lui Traian”, 3 zile începând cu 17 octombrie 2015 pentru “participarea la activităţile lucrative şi de asistenţă psihosocială”, 5 zile începând cu 13 noiembrie 2015 pentru “creditele acumulate ca urmare a participării la activităţile organizate la nivelul locului de deţinere”, 5 zile de Crăciun anul trecut, începând cu 23 decembrie 2015 pentru “creditele acumulate ca urmare a participării la activităţile organizate la nivelul locului de deţinere” și 5 zile începând cu 15 aprilie 2016 pentru “creditele acumulate ca urmare a participării la activităţile organizate la nivelul locului de deţinere”.
Maricel Păcuraru a fost condamnat pe 3 noiembrie 2014 la 4 ani de detenţie în Dosarul Poşta. A fost încadrat la regimul închis, însă judecătorul i l-a schimbat în semideschis. După 22 august 2015, tot judecătorul i-a schimbat regimul în deschis. Este la penitenciarul Poarta Albă.Potrivit raportului intern al ANP, Maricel Păcuraru are deja câștigate 180,15 zile. Pentru “activităţile gospodăreşti în interesul locului de deţinere” 90,15 zile câştig şi alte 90 pentru “elaborarea a 3 lucrări ştiinţifice”.
Dan Diaconescu
Fostul patron al OTV, Dan Diaconescu, a avut 6 recompense cu suplimentarea dreptului la vizită şi pachet şi 2 recompense cu suplimentarea dreptului la pachet pentru “stăruinţa în muncă şi participarea la activităţile de reintegrare socială”.
A avut dreptul doar la o ieşire din penitenciar când a participat la înmormântarea tatălui său.Dan Diaconescu, zis DD, a primit 5 ani şi 6 luni de puşcărie pe 4 martie 2015. A fost încadrat la regimul închis la Rahova, însă pe 11 aprilie 2016 a fost trecut la regimul semi-deschis. Are 231 de zile câştig pentru 5 cărţi scise despre jurnalism şi munca prestată în penitenciar.
Ioan Niculae
Patronul Interagro, Ioan Niculae, unul dintre cei mai bogaţi români, a fost condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare pe 2 aprilie 2015. A ieşit din penitenciar după numai un an, pe 15 iulie 2016.
În penitenciarul Găeşti a beneficiat de 9 recompense cu suplimentarea dreptului la vizită şi pachet şi o recompensă cu pachet. A ieşit o singură data din penitenciar, pe 28 august 2015.
A fost încadrat la regimul deschis de detenţie. A avut 197,80 zile câştigate ca urmare a celor 5 cărţi scrise.Tender, 72,39 zile reduse din pedeapsă pentru activităţi gospodăreşti.
Ovidiu Tender
Ovidiu Tender a fost recompensat de 6 ori cu suplimentarea dreptului la vizite şi pachet. Nu a avut permisii din penitenciar. Are deja 72,39 zile câştig “pentru activităţile gospodăreşti şi participarea la activităţile de educaţie şi asistenţă psihologică”.
Tender are de ispășit 12 ani de închisoare în dosarul Rafo-Carom în care a fost condamnat şi Marian Iancu, pe 8 iunie 2015. Este la regimul închis, la penitenciarul Arad. Marian Iancu, fără recompense sau ieşiri din penitenciar Marian Iancu are pedeapsa cea mai mare, 14 ani de detenţie.
El a fost condamnat în dosarul Rafo-Carom pe 8 iunie 2015. Se afla deja în penitenciar pentru că, pe 14 octombrie 2014, primise alţi 12 ani într-un alt dosar. Iancu este încadrat la regimul închis la Rahova. Nu a avut recompense sau ieşiri din penitenciar. În ce condiţii pot beneficia deţinuţii de ieşiri din penitenciar
Recompensele sunt acordate deţinuţilor în funcţie de regimul de detenţie la care sunt încadraţi în raport de periculozitatea şi mărimea pedepsei cu închisoarea.
Potrivit legii 254/2013 privind executarea pedepselor, regimurile de executare a pedepselor privative de libertate sunt în ordinea descrescătoare a gradului de severitate: regimul de maximă sigurantă; regimul închis; regimul semideschis; regimul deschis.
Regimul de maximă siguranţă se aplică deţinuţilor condamnaţi la închisoare pe viaţă sau celor condamnaţi la detenţie mai mare de 13 ani, precum şi celor care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului.
Regimul închis se aplică deţinuţilor condamnaţi la închisoare mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeste 13 ani.
Regimul semideschis se aplică deţinuţilor condamnaţi la închisoare mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani.
Regimul deschis se aplică deţinuţilor condamnaţi la închisoare de cel mult un an.Regimul de detenţie se schimbă însă pe măsură ce deţinutul îşi ispăşeşte pedeapsa şi “dă semne de îndreptare”, de “bună purtare”.
La fiecare cincime din pedeapsă, deţinutul intră într-o comisie din penitenciar care îi poate schimba regimul de detenţie cu unul mai blând. În cazul unei decizii nefavorabile, deţinutul are posibilitatea să dea penitenciarul în judecată.
“Comisia stabilită la nivelul penitenciarului are obligaţia ca, după executarea a 6 ani şi 6 luni, în cazul pedepselor cu detenţiunea pe viaţă şi a unei cincimi din durata pedepsei cu închisoarea, să analizeze conduita persoanei condamnate şi eforturile pentru reintegrare socială, întocmind un raport care se aduce la cunoştinţa persoanei condamnate, sub semnătură”, arată Administraţia penitenciarelor.
Ce recompense pot primi deţinuţii în funcţie de regimul de detenţie
Potrivit ANP, deţinuţii care “au o bună conduită şi au dovedit stăruinţă în muncă sau în cadrul activităţilor educative, moral-religioase, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, al instruirii şcolare şi al formării profesionale”, li se pot acorda următoarele recompense: ridicarea unei sancţiuni disciplinare aplicate anterior; suplimentarea numărului convorbirilor on-line; suplimentarea drepturilor la pachete şi/sau vizite; suplimentarea dreptului la vizită intimă, permisiunea de ieşire din penitenciar
Când poate fi un deţinut recompensat cu permisiunea de ieşire din penitenciar
Potrivit legii 254/2013 privind executarea pedepselor, permisiunea de ieşire din penitenciar poate fi acordată pentru: prezentarea deţinutului la un interviu în vederea ocupării unui loc de muncă după punerea în libertate; susţinerea unui examen; menţinerea relaţiilor de familie; pregătirea reintegrării sociale; participarea persoanei condamnate la înhumarea soţului sau soţiei, a unui copil, părinte, frate sau soră ori bunic sau bunică.
Permisiile de ieşire din penitenciar în funcţie de regimul de detenţiePotrivit legii, deţinuţii de la regimul de maximă sigurantă nu pot beneficia de ieşire din penitenciar.
Deţinuţii de la regimul închis pot beneficia de permisiunea de ieşire din penitenciar pentru o zi, dar nu mai mult de 15 zile pe an.
Deţinuţii de la regimul semideschis pot primi permisiunea de ieşire din penitenciar pe o durată de cel mult 5 zile, dar nu mai mult de 25 de zile pe an.
Deţinuţii de la regimul deschis pot primi permisiunea de ieşire din penitenciar pe o durată de cel mult 10 zile, dar nu mai mult de 30 de zile pe an.
Toţi deţinuţii, mai puţin cei de la maximă siguranţă, pot avea o permisie de cel mult 5 zile pentru participarea la înmormântarea unei rude de gradul I.
Cine acordă permisiile de ieşire din penitenciar
Permisiunea de ieşire din penitenciar pentru o zi, dar nu mai mult de 15 zile pe an, poate fi acordată de o comisie formată din directorul penitenciarului, care este şi preşedintele comisiei, directorul adjunct pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, directorul adjunct pentru educație şi asistenţă psihosocială, la propunerea personalului care desfăşoară activităţi directe cu deţinuţii, cu avizul şefului secţiei unde sunt încarceraţi.
De ce e important şeful ANP
Permisiunile de ieşire din penitenciar pentru cel mult 5 zile, dar nu mai mult de 25 de zile pe an, adică pentru deţinuţii de la regimul semi-deschis şi permisiunile de ieşire din penitenciar pentru cel mult 10 zile, dar nu mai mult de 30 de zile pe an, adică pentru deţinuţii de la regimul deschis, pot fi acordate de către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la propunerea comisiei.
Cine e actualul şef al Penitenciarelor
De la 1 august, şeful ANP este Marius Vulpe. A fost comandantul penitenciarului Iaşi. El l-a înlocuit pe Cătălin Bejan. Acesta fusese numit în mai 2013 de către fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc (PSD).
Sursa: euroactiv.ro