Să trăim ca-n Europa!

Arta Dade: „Nu am încetat să repet că OSCE pledează pentru integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova”

Arta Dade: „Nu am încetat să repet că OSCE pledează pentru integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova”

16/06/2016
|
0 Comments
|

Un interviu cu președinta grupului APE pentru Moldova la încheierea vizitei în R. Moldova.
La Chişinău şi-au încheiat astăzi vizita de trei zile membrii grupului pentru Moldova din cadrul Adunării Parlamentare a OSCE. Oficialii au mers şi la Tiraspol pentru discuţii despre procesul de reglementare transnsitreană şi pentru a încuraja cooperarea pe ambele maluri. La finalul vizitei, preşedinta grupului, Arta Dade, a oferit un interviu corespondentei Europei Libere.

Europa Liberă: Dna Dade, vizita Dvs în Republica Moldova are loc la scurt timp după reluarea la Berlin a dialogului între Chişinău şi Tiraspol, în formatul „5+2”. Ce așteptări aveți de la această nouă etapă a negocierilor?

Arta Dade: „Întâi de toate, vreau să vă explic de ce vizităm Republica Moldova la scurt timp după reluarea negocierilor în formatul „5+2”, fapt care, suntem cu toţii de acord, va fi în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului. OSCE este parte a acestor negocieri şi, de-a lungul anilor, ne-am implicat chiar şi atunci când dialogul între părţi a fost întrerupt. Deci, această evoluţie este binevenită şi sper că va duce la rezolvarea anumitor chestiuni care, departe de problemele politice, vor îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Salutăm protocolul asupra căruia au convenit Chişinăul şi Tiraspolul la Berlin, sub preşedinţia Germaniei şi a altor actori care au depus tot efortul pentru ca părţile implicate în proces să ajungă la masa de negocieri. Pe parcursul acestor zilel nu am încetat să repet că OSCE pledează pentru integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova şi vrem să vedem inclusiv soluţionarea chestiunilor politice în cadrul unui dialog paşnic. În acelaşi timp, cred că e de datoria autorităţilor de aici să se gândească asupra unui statut legal şi special pentru Transnistria. Această este poziţia OSCE şi, în acelaşi timp, a Adunării Parlamentare a OSCE, a parlamentarilor care nu sunt parte a negocierilor, dar care depun tot efortul pentru ca negocierile să continue, inclusiv între Parlamentul Republicii Moldova şi structurile legislative de la Tiraspol. De asemenea, ne aşteptăm la rezultate concrete ce se conţin în protocolul asupra căruia s-a convenit la Berlin şi cu toţii ne îndreptăm deja atenţia spre apropiata conferinţă de la Bavaria, care sperăm că va aduce rezultate palpabile”.

Europa Liberă: Când spuneţi „rezultate palpabile” la ce vă aşteptaţi, de fapt?

Arta Dade: „Ambele părţi ar trebui să avanseze asupra chestiunilor care sunt incluse în protocol. Mă refer, de exemplu, la recunoaşterea diplomelor de studii a instituţiilor de învăţământ de la Tiraspol sau alte chestiuni care ar îmbunătăţi viaţa cetăţenilor de pe ambele maluri.”

Europa Liberă: Sunt voci care cred că s-ar pune presiuni pe Chişinău pentru a accepta anumite compromisuri în defavoarea suveranităţii ţării pentru ca Germania să raporteze despre succesele sale cît deţine preşedinţia OSCE. Cum comentaţi?

Arta Dade: „Nu cred că OSCE porneşte de la această perspectivă atunci când încearcă să medieze dialogul. Vorbim de un proces care s-a întrerupt la un moment dat şi acum a fost reluat. Desigur, oamenii sunt liberi să aibă punctul lor de vedere asupra situaţiei, dar nu cred că doreşte pur şi simplu „bifarea” unui succes.

Toată lumea este conştientă că procesul va dura, că nu se va rezolva neapărat în perioada cât Germania va deţine preşedinţia OSCE. Alte ţări vor prelua acest mandat. De asemenea, apropiatele alegeri care vor avea loc în a doua jumătate a anului pe ambele maluri ale Nistrului şi-ar putea lăsa amprenta asupra negocierilor, făcându-le un pic mai dificile. Cu toate acestea, recunosc că am remarcat dorinţa Tiraspolului de a participa la negocieri, fiind interesat de chestiunile social-economice asupra cărora s-a convenit la Berlin.”

Europa Liberă: În aceste trei zile cât v-aţi aflat în Republica Moldova v-aţi întâlnit cu reprezentanţi ai Chişinăului şi Tiraspolului. Ce provocări ar trebui să depăşească cele două părţi?
Arta Dade: „În primul rând, încrederea între părţi s-a redus de-a lungul anilor, iată de ce această încredere trebuie restabilită, astfel încât oamenii să înţeleagă că vor avea doar de câştigat dacă părţile vor depăşi neînţelegerile istorice şi dacă va exista o cooperare între maluri. Pornind de la această idee, ne dorim ca parlamentarii să conştientizeze că ei reprezintă cetăţenii şi că nu este complicat să se aşeze la masa de negocieri pentru a stabili cum pot îmbunătăţi şi cum pot rezolva acest diferend care durează de prea mult timp.

Nu cred că cetăţenii Republicii Moldova sunt mulţumiţi să vadă că lipseşte compunicarea între maluri, oamenii îşi doresc că viaţa lor se îmbunătăţeşte, vor să beneficieze de pe urma proiectelor realizate sub umbrela Uniunii Europene, de care au beneficiat toate ţările ce s-au apropiat de UE, mă refer aici la Acordul de Liber Schimb. Oamenii de afaceri, de exemplu, au doar de câştigat de pe urma implementării acestui acord. La această concluzie am ajuns după ce am discutat cu reprezentanţi ai societăţii civile.”

Europa Liberă: La Tiraspol aţi stat de vorbă cu liderul regiunii Evghenii Şevciuk, dar şi cu negociatorul din partea Tiraspolului, Vitalie Iganitiev. Pe ce s-au axat discuţiile?

Arta Dade: „Am avut parte de o discuţie deschisă cu domnii Şevciuk, Ignatiev şi Krasmoselski şi ei ne-au asigurat de implicarea lor în negocieri. Îşi doresc să vadă rezultate concrete. Desigur, nu avem puterea să le schimbăm poziţia politică, nu este acesta rolul nostru. Încercăm să încurajăm un dialog între parlamentari.”

Europa Liberă: Deci, v-aţi propus să consolidaţi dialogul între părţi, inclusiv la nivel parlamentar. S-a încercat acest lucru în repetate rânduri, dar fără succes. Ce vă face să credeţi că de data asta situaţia ar fi diferită?

Arta Dade: „De această dată s-au angajat serios să rezolve chestiunile la care m-am referit mai sus. Înţeleg că este şi în interesul lor să înainteze în discuţii. Desigur, nu putem veni cu o concluzie finală doar după o rundă de dialog, dar vrem să aducem contribuţia noastră pentru continuarea negocierilor. Pe de altă parte, deciziile urmează să le ia autorităţile de aici şi nu noi.”

Europa Liberă: Astăzi, când vă gândiţi la viitorul Republicii Moldova sunteţi optimistă sau, din contra, pesimistă?

Arta Dade: „Sunt optimistă. Să ştiţi că am discutat inclusiv cu tineri, membri ai diferitor organizaţii neguvernamentale, care au lăsat impresia că cred în succesul acestei ţări. Republica Moldova are o şansă unică acum, când a semnat deja Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. Ţări ca Albania le sunt alături pentru a împărtăşi din experienţă. Însă, într-un final, responsabilitatea stă tot pe umerii autorităţilor moldovene. Politicienii ar trebui să se gândească la tânăra generaţie. Cetăţenii Republicii Moldova, la fel ca cetăţenii altor ţări, îşi văd viitorul acasă, deci, este de datoria politicienilor ca acest lucru să se întâmple.”

Sursa: europalibera.org