Parteneriatul Estic oferă Republicii Moldova posibilităţi enorme, începând cu reforma structurilor administrative, lupta contra corupţiei, dar şi în domeniul securităţii, inclusiv a celei energetice. De asemenea, acest program aduce cetăţenilor moldoveni oportunităţi de dezvoltare a învăţământului şi culturii. Părerea aparţine ambasadorului Republicii Lituania la Chişinău, Rimantas Latakas.
În cadrul dezbaterilor publice cu tema „Moldova după Vilnius şi Riga: oportunităţi şi provocări pentru următoarea destinaţie”, din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” , organizată de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova, ambasadorul a declarat că semnarea Acordul de Asociere este un succes al Moldovei. Totuşi, Rimantas Latakas este de părerea că orice ţară reprezintă un mecanism viu, de aceea există mereu lucruri asupra cărora trebuie să se muncească şi reforme care trebuie să mai fie implementate.
De asemenea, diplomatul a declarat că în procesul de integrare europeană totul este în mâinile Moldovei şi a cetăţenilor ei. De aceea, în opinia ambasadorului, calea către UE depinde de gradul de implementare a reformelor. Rimantas Latakas a mai spus că, în procesul integrării, un rol important îl joacă îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor şi diminuarea dezamăgirii UE faţă de Republica Moldova.
Rimantas Latakas este de părerea că în Republica Moldova pot fi făcute reforme şi poate fi continuat parcursul european al ţării. Potrivit diplomatului, pentru aceasta este nevoie de o societate unita, iar ţara trebuie să-şi stabilească clar direcţia spre care se orientează, aşa cum a făcut Lituania, când majoritatea populaţiei a optat pentru integrarea în UE.
Dezbaterea publică cu tema „Moldova după Vilnius şi Riga: oportunităţi şi provocări pentru următoarea destinaţie” este ediţia a 56-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.
Sursa:ipn.md