Pe 23 iunie, britanicii votează pentru rămânerea sau părăsirea UE. În timp ce David Cameron avertizează că părăsirea UE ar fi autodistructivă economic, Boris Johnson crede că Marea Britanie va prospera mai mult ca niciodată, în afara Uniunii.
Părăsirea Uniunii Europene ar fi autodistructivă economic pentru Marea Britanie, afectându-i stabilitatea, a susţinut, luni, premierul britanic David Cameron, prezentând un raport al Ministerului de Finanțe care avertizează asupra recesiunii economice și a pierderii a 500.000 de locuri de muncă în următorii doi ani, în eventualitatea unui Brexit, relatează Reuters.
Cameron, care pledează pentru rămânerea în UE, a atras atenţia că un Brexit ar pune în pericol procesul de redresare a economiei britanice după criza financiară globală.
”Ar fi ca și cum cineva ar supraviețui unei căderi și apoi ar alerga înapoi către marginea prăpastiei. Este o opțiune autodistructivă”, a spus el.
Ultimele sondaje de opinie arată că un uşor avans al taberei care susţine rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, dar rezultatul este strâns.
Unele sondaje arată că britanicii acordă o atenţie mai mare economiei, în contextul referendumului. Tabăra pro-Brexit a încercat să contracareze trendul, subliniind că, doar prin ieşirea din UE, Marea Britanie poate reduce rata migraţiei şi evita o viitoare stagnare economică.
PIB-ul ar scădea cu şase procente în doi ani
Raportul prezentat luni de Ministerul de Finanțe de la Londra arată că PIB-ul economiei britanice ar putea scădea cu şase procente în primii doi ani după un eventual Brexit.
Totodată, ministrul de finanțe, George Osborne, a avertizat s-ar pierde cel puțin 500.000 de locuri de muncă în doi ani, în timp ce lira sterlină s-ar deprecia cu 12-15%.
Tabăra pro-Brexit a contestat raportul, susţinând că analizele Ministerului de Finanţe sunt părtinitoare, întrucât nu oferă date despre avantajele părăsirii UE şi nici despre potenţialele efecte negative asupra economiei britanice în cazul unei crize a zonei euro.
“Ceea ce au făcut a fost să presupună un dezastru şi apoi să prezinte detaliile” acestui dezastru, a declarat, pentru postul BBC, Nigel Lawson, ministru de Finanţe în anii 1980, în timpul premierului conservator Margaret Thatcher.
Liderul taberei pro-Brexit, fostul primar al Londrei Boris Johnson a declarat, recent, că Marea Britanie poate “prospera ca niciodată până acum” părăsind UE.
Sursa: euroactiv.ro