Misiunea UE de evaluare inter pares a instituţiilor şi-a prezentat recomandările. Printre acestea se regăseşte asigurarea independenţei Comisiei Naţionale de Integritate şi a Centrului Naţional Anticorupţie, dar şi responsabilizarea şefilor instituţiilor pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie. Recomandările au fost prezentate la conferinţa finală, vineri, 27 mai, transmite IPN.
Ca urmare a unei cereri comune a Parlamentului şi Guvernului, UE a organizat un exerciţiu de evaluare a instituţiilor statului de drept din Moldova, printre acestea CNA, CNI, Curtea Constituţională şi altele. Scopul acestui exerciţiu a fost de a oferi consiliere şi recomandări privind structura şi activităţile instituţiilor statului de drept în trei domenii diferite: reforma sectorului justiţiei, sistemului de combatere a spălării banilor şi a sistemului anticorupţie. În exerciţiul de evaluare au fost implicaţi 13 experţi TAIEX din UE.
Printre recomandări se regăseşte şi introducerea posibilităţii de a sechestra activele criminale, în baza unei proceduri judiciare, inclusiv în cazurile când proprietarul aparent nu poate explica prin ce mijloace legale le-a căpătat. Experţii mai recomandă introducerea unor instrucţiuni clare, care să reglementeze procedurile şi criteriile pentru selectarea judecătorilor de către Consiliul Superior al Magistraturii, iar toate deciziile CSM trebuie motivate. Experţii accentuează că opţiunea de numire a judecătorilor Curţii Constituţionale pentru al doilea mandat trebuie categoric evitată pe viitor.
Experţii europeni constată că sistemul judiciar are nevoie de destui bani pentru a întreţine clădirile instanţelor de judecată. Pentru a îmbunătăţi calitatea competenţei juridice, numărul de judecători în instanţele de nivel inferior trebuie mărit. De asemenea, trebuie să aibă loc o anchetă completă şi imparţială a tuturor circumstanţelor care ţin de alocarea aleatorie a dosarelor.
Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, constată că multe din recomandările experţilor necesită voinţă politică pentru a fi realizate. Pirkka Tapiola a subliniat că misiunea de evaluare nu reprezintă politica UE, ci strict viziunile experţilor în domeniul justiţiei.
Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, a remarcat că pe agenda legislativului mai sunt 10 legi care necesită a fi adoptate în sensul reformării justiţiei. Însă, oficiala subliniază că doar votul în Parlament nu este destul pentru reformare. „Parlamentul va analiza aceste rapoarte şi împreună cu instituţiile evaluate va dezbate pas cu pas recomandările făcute”, a comunicat vicepreşedinta Parlamentului.
Ministrului justiţiei, Vladimir Cebotari, a spus că reforma justiţiei este în topul priorităţilor acestei guvernări. Oficialul a adăugat că la această etapă pot fi văzute deja unele schimbări în procesul de reformare a justiţiei semn că eforturile guvernării dau deja roade.
TAIEX este instrumentul de asistenţă tehnică şi de schimb de informaţii al Comisiei Europene. TAIEX sprijină administraţiile publice în apropierea, aplicarea şi respectarea legislaţiei UE, precum şi facilitarea schimbului de bune practici ale UE.
Sursa:ipn.md