Să trăim ca-n Europa!

Preşedintele Parlamentului turc cere constituție islamică

Preşedintele Parlamentului turc cere constituție islamică

26/04/2016
|
0 Comments
|

Ismail Kahraman doreşte o mai mare influență a religiei asupra politicii. În viitoarea constituție, secularismul promovat de fondatorul Atatürk nu ar trebui să mai joace niciun rol.

“Suntem o țară musulmană. Prin urmare, trebuie să avem o constituție religioasă”, a declarat, la o conferinţă la Istanbul, preşedintele Parlamentului turc, un lider important al AKP, partidul lui Recep Erdogan, relatează agenția Anadolu, preluată de Spiegel Online.

“Secularismul nu mai poate juca un rol în noua constituție”, a spus Ismail Kahraman.

Separarea statului de religie reprezintă unul dintre principiile fundamentale ale republicii fondate de Mustafa Kemal Atatürk.

Şeful statului, Recep Tayyip Erdogan, planifică de mult timp o modificare a Constituţiei. El doreşte, printre altele, trecerea la un sistem prezidențial, care conferă președintelui mai multe puteri.

În prezent, formaţiunea AKP nu dispune de majoritatea necesară în Parlament pentru a putea revizui Constituţia.

Președintele partidului de opoziţie CHP, Kemal Kilicdaroglu, nu este de acord cu solicitarea lui Kahraman. Secularismul introdus de Atatürk este important, deoarece fiecare cetăţean îşi poate practica în mod liber religia, a precizat Kilicdaroglu.

“Haosul din Orientul Mijlociu este rezultatul instrumentalitării religiei de către politică”, a mai spus el.

În ultimii ani, AKP a introdus o serie de legi, care sporesc influența religiei în Turcia. Printre altele, guvernul a ridicat interdicția vălului în școli, iar vânzarea de alcool a fost restricționată.

Comisia Europeană nu comentează

“Nu pot comenta pentru că nu facem niciodată comentarii la comentarii şi pentru că nu credem că este treaba Comisiei să se amestece într-o dezbatere internă în Turcia privind prevederile constituționale”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas, întrebat în contextul negocierilor privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană.

În schimb, la Ankara poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa în jur de o sută de persoane care au protestat în faţa Parlamentului turc, după declaraţia lui Ismail Kahraman.

SURSA: EUROACTIV.RO