Autoritățile Republicii Moldova au implementat doar 23,9% din Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE pentru anii 2015-2016. Totodată, indicele de realizare a măsurilor îndeplinite, în perioada de evaluare până la 31 martie 2016, reprezintă 46%. Acestea sunt concluziile celui de-al III-lea Raport privind procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE, prezentat astăzi, în cadrul unei mese rotunde, de analiștii Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).
Implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană pe parcursul anului 2015 a fost influențată în mare parte de crize guvernamentale continue, fiind înregistrate mai multe restanțe în domenii cheie, iar imaginea Republicii Moldova în general și credibilitatea Guvernării de la Chișinău în special față de partenerii de UE fiind afectate puternic. Dacă până la sfârșitul anului 2014 Moldova era cunoscută drept o „istorie de succes” a Parteneriatului Estic, atunci deja către sfârșitul anului 2015 Moldova a fost stigmatizată pe interior și în afară cu calificativul de „stat-capturat”. De la începutul anului curent poate fi constată o revigorare a dialogului RM-UE, Uniunea Europeană solicitând rezultate concrete de punere în aplicare a reformelor pentru restabilirea încrederii. Totodată, în primul trimestru al anului 2016 se observă o creștere a dinamicii de implementare a Acordului de Asociere, fiind lichidate o parte din restanțele legislative din anul 2015.
În context, Directorul Executiv IPRE Iulian Groza a menționat că în rezultatul evaluării celor 1774 de măsuri din PNAIAA planificate pentru perioada 2015-2016 și prevăzute la Titlurile II-VI ale Acordului de Asociere, IPRE a constatat că până la 31 martie 2016, autoritățile Republicii Moldova au implementat în total 424 de măsuri, inclusiv 115 măsuri care prevăd termen continuu/permanent de implementare și 59 de acțiuni realizate înainte de termen. Astfel, gradul total de realizare a PNAIAA (2015-2016) îndeplinite până la sfârșitul lunii martie 2016 este de 23,9%. În acest sens, se observă o creștere a dinamicii de implementare în comparație cu constatările din 31 octombrie 2015, când gradul total de realizare de atunci indica 10,1%, fiind realizate doar 179 de măsuri. Respectiv, până la sfârșitul anului 2016, autoritățile RM mai au de implementat aproximativ 1350 de măsuri.
„Totodată, dacă analizăm gradul de realizare a celor 565 de măsuri din PNAIAA cu termen de realizare până la 31 martie 2016, precum și cele 178 de măsuri cu termen continuu de realizare, constatăm că în total autoritățile RM au îndeplinit 424 de măsuri, inclusiv și 59 de măsuri care au fost îndeplinite înainte de termen. 188 de măsuri sunt în proces de realizare sau realizate parțial. Totodată, 190 de măsuri sunt restante. Respectiv, indicele de realizare al PNAIAA până la 31 martie 2016 este de 46% si adițional 7% de măsuri realizare înainte de termen, 23% de măsuri sunt în proces de realizare, iar restanțele indică 24%”, a spus Iulian Rusu, expert asociat politici integrare europeană IPRE.
De asemenea, Raportul IPRE mai arătă că, în perioada raportată, autoritățile au realizat 46% din Titlul II al PNAIAA – Dialogul politic și reformele, cooperarea în domeniul politicii externe și de securitate, 57% din Titlul III – Justiție, libertate și securitate, 38% din Titlul IV – Cooperare economică și alte tipuri de cooperare sectorială, 21% din Titlul V – Comerț și aspecte legate de comerț și 19% din Titlul VI – Asistență financiară și dispoziții antifraudă și de control.
„Ce ține de eforturile Guvernului, vreau să zic că, 75% din calendarul de restanțe a Acordului Asociere este deja implementat, iar 41% din foaia de parcurs privind agenda de reforme se actualizează zilnic. Efortul în următoarele luni va fi pe implementarea angajamentelor din Acordul de Asociere și de a livra rezultate, de care va depinde următoarea agendă”, a replicat Daniela Morari, vice-ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.
IPRE consideră că provocarea principală a autorităților RM va fi să asigure realizarea celor 1350 de măsuri rămase, pentru a consta îndeplinirea completă a PNAIAA. Astfel, chiar dacă Guvernul va menține aceiași tendință de implementare înregistrată pe parcursul ultimilor luni cel mai probabil PNAIAA în versiunea actuală nu va fi realizat în totalitate. Totodată, așteptarea autorilor este că la mijlocul anului curent Guvernul RM va fi în situația în care să elaboreze un noi plan de acțiuni, având în vedere că până la sfârșitul anului Uniunea Europeană și Republica Moldova trebuie să negocieze o nouă Agendă de Asociere care să prevadă prioritățile de implementare pentru perioada anilor 2017-2019.
„Societatea civilă joacă un rol important în monitorizarea Acordului de Asociere RM-UE. Perioada în care a fost efectuat raportul III IPRE a fost unul dificil, pentru că s-au schimbat două Guverne, accentuat și de presiunile stradale. Pe de altă parte, noi știm că cetățenii așteaptă rezultate de la Acordul de Asociere, dar și apreciază suportul Uniunii Europene. Astfel, Guvernul trebuie să își îndeplinească angajamentele privind ridicarea nivelul de trai a cetățeniilor. Totodată, vreau să confirm suportul Slovaciei în implementarea Acordului de Asociere”, a spus Robert Kirnag, Ambasadorul Slovaciei în Moldova.
În concluzie, analiștii IPRE consideră că sunt necesare acțiuni concrete de punere în aplicare reformelor în domenii cheie în special care vizează: funcționarea eficientă și independentă a justiției, prevenirea și combaterea corupției la nivel înalt, depolitizarea instituțiilor de drept și regulatorii, reforma administrației publice, reforma sectorului financiar-bancar, implementarea angajamentelor pentru valorificarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, îmbunătățirea climatului investițional.
„Acțiunile legislative sunt importante, dar fără o voință politică clară din partea Guvernării care ar genera rezultate concrete de realizare a reformelor, Republica Moldova nu va reuși să redobândească încrederea Uniunii Europene, suportul direct bugetar nu va fi reluat nici anul curent, iar obiectivul integrării europene al Republicii Moldova ar putea rămâne doar la nivel declarativ”, a conchis Victor Lutenco, moderator politici sociale IPRE.
Sursa: ipre.md