Să trăim ca-n Europa!

FMI cere adoptarea unor "politici fiscale favorabile creșterii economice în toate statele"

FMI cere adoptarea unor “politici fiscale favorabile creșterii economice în toate statele”

16/04/2016
|
0 Comments
|

Statele membre ale Fondului Monetar Internațional trebuie să-și majoreze cheltuielile “favorabile creșterii economice” iar instituția financiară ar trebui să exploreze noi instrumente de creditare de tip preventiv pentru a ajuta țările.

“Din octombrie, s-au extins riscurile negative la adresa perspectivelor economiei mondiale, sporind posibilitatea unei încetiniri mai generalizate și a unor retrageri bruște de capital. Sunt necesare mai multe politici eficace și echilibrate pentru a stimula creșterea și a evita deflația”, susține FMI, citat de Agerpres.

“Politici fiscale favorabile creșterii economice sunt necesare în toate statele”, apreciază FMI, adăugând că măsurile de relaxare a politicii monetare ar trebui să continue în unele economii dezvoltate iar reformele structurale ar trebui implementate alături de alte măsuri pentru a sprijini cererea.

Declarația reflectă temerile autorităților referitoare la încetinirea economiei mondiale, după ce săptămâna aceasta Fondul Monetar Internațional a înrăutățit estimarea de creștere în acest an și a avertizat că o ieșire a Marii Britanii din UE (Brexit) ar fi o nouă lovitură pentru economia mondială.

Anul acesta, economia mondială ar urma să înregistreze o creștere de 3,2%, față de un avans de 3,4% estimat de FMI în ianuarie, în timp ce anul viitor expansiunea ar urma să ajungă la 3,5%, față de un avans de 3,6% prognozat în urmă cu trei luni. “Incertitudinile au sporit și riscurile la adresa unei creșteri mai reduse devin mai evidente.

Conjunctura fragilă sporește urgența adoptării unui răspuns amplu pentru a stimula economia și a gestiona vulnerabilitățile”, se arată în raportul FMI.

FMI a revizuit în scădere, cu 0,2 puncte procentuale, estimările privind evoluția economiilor dezvoltate în 2016, la 1,9%, iar pentru statele emergente și cele în curs de dezvoltare tot cu 0,2 puncte procentuale, la 4,1%.

Sursa: euroactiv.com