Să trăim ca-n Europa!

Anual, circa şase sate dispar de pe harta Moldovei

Anual, circa şase sate dispar de pe harta Moldovei

11/04/2016
|
0 Comments
|

Republica Moldova rămâne fără oameni – după 24 de ani de independenţă, suntem cu peste 800 de mii mai puţini. Anual, mii de moldoveni pleacă-n lumea largă în căutarea unei vieţi mai bune şi nu se mai întorc. Ei lasă în urmă sate pustii, părinţi neputincioşi şi copii lipsiţi de dragostea părintească. Ca urmare, din mai multe localităţi a rămas doar numele şi umbra unor ruine. Un simplu calcul arată că migraţia i-a răpit Moldovei de zece ori mai mulţi oameni decât cel de-al Doilea Război Mondial, relatează Mesager.
Vlad avea doar doi ani când mama sa a plecat peste hotare şi l-a lăsat în grija mătuşii. Acum el este elev în clasa a şasea şi are rezultate bune la învăţătură. Cu un an în urmă, grijile şi nevoile i-au alungat de acasă şi tatăl. Cel mai mare vis al băiatului este să fie alături de părinţi.

„Dorul de părinţi este o povară prea apăsătoare”, susţine Crina. Adolescenta locuieşte departe de cei dragi de aproape şapte ani de zile.

În şcoala din satul Verejeni, acolo unde-şi fac studiile Vlad şi Crina, 40 la sută dintre elevi au cel puţin un părinte plecat peste hotare.

În ultimii ani a crescut numărul copiilor care au părăsit ţara împreună cu familia. Tendinţa ia amploare şi în capitală, unde pe parcursul verii, zilnic, câte zece elevi iau calea pribegiei. Nimeni nu ştie însă care este soarta acestor copii, pentru că statul nu deţine nicio informaţie despre locul aflării lor, dar nici despre ocupaţiile pe care le au.

„Spunând că au plecat peste hotare cu părinţii, noi nu avem dovezi că ei fac studiile. Conform regulamentului de promovare-transfer se spune că este necesar ca părinții să prezinte un certificat confirmativ unde urmează studiile acest copil. O bună parte din părinţi prezintă aceste certifcate, dar sunt şi cazuri când nu le prezintă”, afirmă Mariana Goraș, șef adjunct învățământ preuniversitar, Ministerul Educaţiei.

Câte familii de moldoveni îşi caută un rost prin lume nu este foarte clar, fiindcă autorităţile nu deţin cifre exacte. Cauzele migraţiei rămân aceleaşi: sărăcia, salariile mici şi lipsa locurilor de muncă. În prezent, peste 40 de mii de moldoveni sunt şomeri. Cât timp vor mai sta acasă, este un mare semn de întrebare.

Moldova este o ţară tânără, care are însă o populaţie îmbătrânită. Sociologii trag un semnal de alarmă şi spun că situaţia s-ar putea agrava dacă autorităţile nu intervin. Statul însă le întoarce spatele celor care au ales să lupte pentru o viaţă mai bună departe.

În prezent, autorităţile nu întreprind nicio măsură pentru a-i întoarce acasă pe moldovenii plecaţi în străinătate. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a elaborat însă un plan de acţiuni privind susţinerea moldovenilor care au revenit în ţară.

Între timp însă, satele fantomă se înmulţesc pe zi ce trece. Aproape 50 de localităţi din întreaga ţară ar putea dispărea după ce vor fi făcute publice rezultatele Recensământului din 2014. Lideri la capitolul case fără stăpân sunt localităţile Pelinia din raionul Drochia, Chetrişul Nou din Făleşti, Dărcăuţii Noi din Soroca, iar şirul poate continua.

Potrivit estimărilor Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie, până în 2050, Moldova va avea cu un milion de locuitori mai puţin.

Sursa:trm.md