Localităţile din România care se vor înfraţi cu cele din Republica Moldova se vor bucura de facilităţi economice şi vor fi primi de la statul român fonduri suplimentare pentru a investi în localităţile partenere. Declaraţia a fost făcută de şefa delegaţiei României la Congresul puterilor locale şi regionale al Consiliului Europei, Ludmila Sfîrloaga într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Potrivit ei, doar în anul trecut judeţul Prahova a investit în localităţile Leova, Hânceşti şi Călăraşi din Republica Moldova peste 100 de mii de euro, iar pe viitor plafonul va fi majora, transmite IPN.
Ludmila Sfîrloaga a declarat că despre aceasta a menţionat premierul român Dacian Cioloş, care a participat la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor, care sa desfăşurat acum câteva săptămâni la Bucureşti.
În acest sens, Ludmila Sfîrloaga consideră că apropierea şi colaborarea dintre aleşii locali din cele două ţări este doar un pas către „reîntoarcerea Republicii Moldova la Patria Mamă”. Potrivit ei, este importantă situaţia din Republica Moldova. „Din punctul meu de vedere şi al multor prieteni pe care îi am atât în ţară cât şi la Chişinău, Moldova nu are altă şansă de aderare la UE decât prin România. Un sondaj efectuat în România a arătat că 69% din populaţia României doreşte acest lucru, în condiţiile în care proiectul unei uniri nu este promovat deloc în societatea românească”, a menţionat Ludmila Sfîrloaga.
Politiciana a mai spus că atâta timp cât Republica Moldova rămâne independentă îşi poate hotărî singură viitorul şi dacă oamenii vor dori să se unească cu fraţii de peste Prut, vor opta pentru aceasta. „Prutul este o graniţă vremelnică şi blestemată, pentru că România nu a avut niciodată graniţă la Prut. Dar sperăm că până în 2018, când va fi centenarul Marii Uniri, ceea ce dorim foarte mulţi dintre noi să fie dorit de toată lumea”, a conchis Ludmila Sfîrloaga.
Sursa: ipn.md