În această dimineață aeroportul Zaventem din Bruxelles a fost zguduit de două explozii produse la terminalul de plecări. Exploziile de la aeroport au fost urmate de cel puțin încă o explozie la metrou în ceea ce pare a fi un atac terorist coordonat.
Principalele evenimente:
Două explozii au avut loc în zona de îmbarcare a aeroportului Zaventem aproximativ la 8 dimineața ora locală (9, ora României). Bilanțul provizoriu este de cel puțin 31 de morți, iar alte 198 au fost rănite.
O altă explozie a avut loc la stația de metrou Maelbeek, nu departe de una dintre clădirile fanion ale Comisiei Europene, la ora 9:11 (10:11, ora României). Un bilanț neoficial indică 20 de morți.
Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat în Belgia la 4, cel mai înalt nivel.
Toate stațiile de metrou și gările din Bruxelles sunt închise.
Comisia Europeană a ridicat nivell de alertă de la Galben la Portocaliu, și a anulat toate întâlnirile din clădirile sale.
Acest eveniment survine la patru zile după capturarea lui Salah Abdeslam, principalul suspect al atacurilor teroriste de la Paris din noiembrie 2015.
21.32 Un dispozitiv exploziv care conţine produse chimice şi un drapel al ISIS au fost descoperite într-o clădire din Schaerbeek, în cursul unor percheziţii.
19:19 Audi a oprit producția la fabrica sa din Bruxelles, potrivit Autonews.com. Compania i-a anunțat pe cei 1.100 de angajați din schimbul de după-amiază să rămână acasă. Un purtător de cuvânt al fabricii a spus că, deocamdată, nu a fost anulat și schimbul de dimineață de miercuri. Fabrica, care are circa 2.500 de angajați, este amplasată în zona de sud a orașului.
18.39 RTBF: Șase polițiști au fost răniți în urma exploziilor de pe Aeroportul Zaventem.
18.10 “Gândurile şi rugăciunile poporului american sunt alături de poporul belgian (…) Putem şi îi vom înfrânge pe cei care ameninţă siguranţa şi securitatea oamenilor din întreaga lume”, a declarat, la Havana, președintele american Barack Obama.
17:50 Autorităţile belgiene au decretat trei zile de doliu naţional. După atentate, locuitorii din Bruxelles s-au strâns în centrul orașului pentru a desena cu cretă mesaje de solidaritate pe trotuare.
17.42 MAE: ”Având în vedere demersurile complexe necesare asigurării asistenţei cetăţenilor români aflaţi în Belgia, o echipă mobilă consulară din cadrul Celulei de Criză a MAE se va deplasa, miercuri, la Bruxelles, pentru a sprijinii activitatea zilnică a secţiei consulare a Ambasadei României din capitala Belgiei, al cărei personal este implicat în totalitate în acest moment în gestionarea situaţiei generate de incidentele produse în cursul zilei de marți.
Totodată, Ministerul de Externe anunță că echipa consulară mobilă a misiunii diplomatice române de la Haga, care s-a deplasat la Amsterdam pentru a acorda asistență cetăţenilor români aflaţi pe cursa Tarom Bucureşti-Bruxelles, a preluat pasagerii care şi-au exprimat dorinţa de a reveni în România. Cu sprijinul reprezentantului Tarom de la Bruxelles, au fost îndeplinite toate formalităţile de îmbarcare pentru o cursă Tarom care va pleca marți de la Amsterdam către Bucureşti.
17.17 RTBF a publicat o fotografie cu trei bărbați. Postul de televiziune susține că doi bărbați îmbrăcați în negru ar fi atentatorii sinucigași de la aeroport, iar cel de-al treilea, îmbrăcat în haine de culoare deschisă, ar fi reușit să fugă și este căutat de poliție. Imaginile au fost surprinse la aeroport cu puțin timp înainte de explozii.
17.00 Angajații Comisiei Europene sunt evacuați din clădire, după ce au fost sfătuiți în timpul zilei să rămână înăuntru.
16.30 Ministrul Jacqueline Galant a anunțat că gările din Bruxelles vor fi redeschise începând cu ora locală 16:00 (17:00, ora României).
15.45 Tarom a decis anularea zborurilor cu numerele RO373 (plecare din București, ora 16.50) și RO374 (plecare din Bruxelles, ora 19.25) din 22 martie, precum și RO371 (plecare din București, ora 07.20) și RO372 din 23 martie (plecare din Bruxelles la 10.20).
Anularea a avut loc ”având în vedere atentatele sângeroase care au avut loc în această dimineață la Bruxelles”, potrivit unui comunicat de presă remis marți de companie.
Pasagerii care detin bilete pe aceste zboruri vor fi acceptați la îmbarcare pe toate cursele operate de TAROM din Amsterdam, Paris , Frankfurt, Munchen și Londra din 22 si 23 martie, informează linia aeriană.
15.30 Mai multe centre comerciale din Bruxelles, printre care City 2, Woluwe Shopping Center, Westland Shopping și supermarketurile Cora din Anderlecht și Woluwe, au fost închise.
15.00 Organizația teroristă Statul Islamic a revendicat atentatele de la Bruxelles, relatează agenția rusă TASS, citând agenția Amaq News, apropiată teroriștilor.
”Mujahedini ai organizaţiei Statul Islamic au comis seria de atentate sinucigaşe, cu centuri explozive şi bombe, a fost vizat un aeroport şi o staţie de metrou din centrul capitalei Belgiei”, se arată în mesajul grupării jihadiste.
14.30 Poliția a găsit o armă Kalașnikov lângă cadavrul atentatorului, la aeroport, potrivit VRT. Totodată, la Zaventem a fost găsită o centură cu explozibili care a fost detonată controlat.
14.15 Parchetul federal belgian a cerut ”în mod insistent” presei să se abțină de la publicarea informațiilor referitoare la ancheta judiciară în curs. Cotidianul belgian Le Soir, care a anunțat efectuarea mai multor percheziții la Bruxelles, a precizat pe Twitter că va respecta această solicitare.
Autoritățile europene au întărit securitatea pe aeroporturi și pe străzi, după atentatul din Belgia.
Patru dintre tinerii răniţi în incendiul din clubul Colectiv, internaţi la Spitalul Militar ‘Regina Astrid” din Bruxelles, vor fi externaţi marţi, pentru a face loc răniţilor din atentatele din capitala belgiană, ei urmând să fie aduşi în România.
Mai mulți români au fost martori la atentatele de la Aeroportul Zaventem. (Detalii, aici)
Președintele Klaus Iohannis a reacționat, ca de obicei, pe Facebook, în timp ce premierul Dacian Cioloș a condamnat rasismul, subliniind ura nu ne face mai buni și nu aduce pace.
Un storify interesant cu live tweets din media despre atacurile teroriste.
În ultimii 35 de ani, Belgia s-a confruntat de mai multe ori cu pericolul terorist.
13.29 Celula de Criză a MAE, activată după atentate, coordonează prin mecanismele sale specifice misiunile diplomatice ale României din zonă. Echipele consulare mobile ale ambasadelor României la Bruxelles şi Haga au fost activate. O echipă consulară mobilă a misiunii diplomatice române de la Haga s-a deplasat la Amsterdam şi acordă asistență cetăţenilor români aflaţi pe cursa Tarom Bucureşti-Bruxelles, care a fost redirecţionată către Aeroportul din Amsterdam, unde a aterizat în condiţii de siguranță.
Totodată, o echipă mobilă este pregătită să se deplaseze de la Bucureşti la Bruxelles pentru a acorda sprijin, dacă situaţia o va impune, anunță Ministerul de Externe.
13:15 Facebook a activat funcţia ”Safety Check” în urma exploziilor de la Bruxelles. Cei care se află în zona afectată au primit o notificare prin care au fost întrebați dacă sunt în siguranţă şi dacă vor să comunice cu prietenii lor.
12.57 Ipoteza atentatului sinucigaș a fost confirmată de către procurorul federal belgian.
12.53 Explozia de la metrou s-a soldat cu 15 morți și 55 de răniți, a anunțat regia de transport din Bruxelles STIB, citată de postul de televiziune RTBF. 10 răniți sunt în stare critică.
12.48 Premierul belgian Charles Michel a anunțat că în acest moment sunt 28 de morți: 13 la aeroport și 15 la metrou.
12.30 Corespondentul BBC Frank Gardner susține că nu este ”o surpriză” faptul că a avut loc un astfel de atentat, dar este ”șocant faptul că a fost atât de eficient”. Jurnalistul spune că de la atacurile împotriva Charlie Hebo, din ianuarie anul trecut, există mai multe celule teroriste inspirate de gruparea jihadistă Statul Islamic și care au avut acces la arme și explozivi. El mai spune că serviciile secrete din Belgia nu au ”un sistem foarte bun” de schimb de informații cu alte autorități.
Totodată, jurnalistul BBC afirmă că Marea Britanie a reușit să prevină astfel de atacuri ca urmare a faptului că din rândul comunității musulmane au fost raportate la poliție comportamentele suspecte, fapt ce nu se întâmplă în Belgia.
12.02 Eurodeputatul Maria Grapini a declarat pentru News.ro că un grup de 30 de români au sosit pe aeroportul din Bruxelles la ora locală 9.00, la invitaţia ei, ea susţinând că a încercat să îi contacteze după ce s-au produs exploziile, dar că nu a reuşit până acum.
11.55 Blanțul provizoriu al deceselor produse la aeroport a urcat la 21 de persoane.
Șeful biroului de presă al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, spune că briefingul zilnic va avea totuși loc.
11.25 Presa belgiană scrie că serviciile de securitate au descoperit mai multe bombe neexplodate pe aeroport.
11.18 Comisia Europeană face apel la angajați să rămână acasă sau în birouri, dacă au ajuns deja.
11.15 Bilanț oficial: 13 morți și 35 de răniți. Postul public de radio VTM relatează că în exploziile de la stațiile de metrou au murit 10 persoane.
11.03 Evan Lamos, colegul nostru de la EurActiv.com, era în metrou cand a avut loc deflagratia de la Arts-Loi. Metroul s-a oprit și au fost scoși pe șine, au mers pe jos până în stație.
11.00 Alte atacuri ar fi avut loc la o stație de metrou din apropiere de Ambasada SUA la Bruxelles și la stația Arts-Loi, potrivit BBC.
TAROM informează că aeronava B737-700, cu număr de zbor RO 371, care a decolat de la București la ora 07.20, cu destinatia Bruxelles, având la bord 81 de pasageri, a fost redirecționată către aeroportul din Amsterdam.
10.53 În urma exploziilor care au dus la închiderea Aeroportului Zaventem, mai multe zboruri au fost direcționate către Aeroportul din Liege.
O reuniune de criză va începe la 10:00 ora locală (11:00, ora României).
10.52 Potrivit VRT, ar fi vorba de un atac sinucigaș.
10.48 Un atac terorist a avut loc pe Aeroportul Zaventem în 1979, a doua zi după Paște. Trei teroriști palestinieni au lansat grenade asupra pasagerilor care veneau din Israel. 12 persoane au fost rănite.
10.44 Postul belgian de televiziune RTBF citează surse spitalicești potrivit cărora cel puțin 10 persoane au murit și 30 au fost rănite. Poliția nu a comunicat deocamdată date oficiale.
10.42 Potrivit BBC, cel puţin una dintre deflagraţii a avut loc în apropiere de biroul de check-in al American Airlines. Informaţia nu a fost confirmată.
10.39 Pasagerii nu au putut coborî la stația Schuman, care a fost evacuată, a anunțat SNCB într-un comunicat. Și Gara Centrală a fost evacuată.
10.33 Cel puțin o explozie a avut loc într-o stație de metrou din Bruxelles, potrivit Le Figaro. Un jurnalist de la postul RTBF susține că ar fi fost vizată una sau mai multe stații de metrou din apropierea instituțiilor europene. Maelbeek se află la circa 400 de metri de clădirea Berlaymont, sediul Comisiei Europene.
10.26 Le Soir scrie că și la stația de metrou Maelbeek ar fi avut loc o explozie.
10:21 Nivelul de securitate pe aeroporturile regionale a fost ridicat la 4. Metroul din capitala Belgiei și trenurile spre aeroport au fost închise.
UPDATE
Potrivit agenției de presă Belga, înainte de dubla explozie s-au auzit focuri de armă și strigăte în limba arabă.
UPDATE
MAE: Ambasada României în Regatul Belgiei a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale, inclusiv pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii biroului TAROM de la Bruxelles, în vederea obținerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului şi cetăţenia persoanelor afectate.
Ambasada României în Regatul Belgiei menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţelor legale.
Acest eveniment survine la patru zile după capturarea lui Salah Abdeslam, principalul suspect al atacurilor teroriste de la Paris din noiembrie 2015.
Sursa: euroactiv.ro