Să trăim ca-n Europa!

MAE rus acuză România de rescrierea istoriei/MAE român, surprins de informaţiile eronate

MAE rus acuză România de rescrierea istoriei/MAE român, surprins de informaţiile eronate

05/02/2016
|
0 Comments
|

Purtătorul de cuvânt al MAE rus şi-a exprimat îngrijorarea față de încercări din România de a rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial. MAE român spune că purtătorului de cuvânt i-a fost oferită „o informare deformată”. Într-o conferință de presă care a avut loc joi, la Moscova, Mara Zaharova a vorbit despre o expoziție organizată recent la București, având ca temă deportarea sașilor din Transilvania în URSS în 1945, în contextul în care pe plan internațional se comemora Ziua Holocaustului, marcată și în capitala României „prin evenimente destul de modeste”, relatează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt a susţinut că expoziţia despre deportarea etnicilor germani în URSS a avut „tonuri făţiş antisovietice şi antiruseşti”, în timp ce au fost lăsate deoparte „fapte pe larg cunoscute care dovedesc vina Berlinului şi a Bucureştiului în genocidul evreilor şi al ţiganilor”, a afirmat purtătoarea de cuvânt, conform site-ului MAE rus.

„La ceremonia de deschidere a expoziţiei (despre deportarea saşilor) nu s-a auzit niciun fel de condamnare a Holocaustului, niciun cuvânt de compasiune pentru evreii români. A fost dat uitării adevărul istoric potrivit căruia listele cu germani care urmau să fie exilaţi din România postbelică au fost întocmite chiar de administraţia românească”, a afirmat Zaharova, adăugând că preşedinte Klaus Iohannis, etnic german, ar trebui să cunoască aceste pagini din istoria României.
Totodată, Maria Zaharova a avertizat că, în aceste zile când este marcată capitularea naziștilor la Stalingrad, Rusia nu a uitat de partea cui a luptat armata română în acele zile.
Ministerul român de Externe a reacţionat, vineri, precizând că a luat notă “cu surprindere” de afirmaţiile purtătorului de cuvânt al MAE rus.
Este regretabil şi straniu modul în care sunt amestecate, în confuzie, evenimente şi informaţii publice printr-un mesaj al cărui scop este dificil de înţeles. Suntem dezamăgiţi de informarea deformată ce i-a fost oferită purtătorului de cuvânt menţionat, înainte de emiterea reacţiei sale, se arată într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al MAE român.

În declaraţie se precizează faptul că autorităţile române organizează în fiecare an evenimente de comemorare a memoriei victimelor Holocaustului, explicând că, pe 27 ianuarie 2016, Ministerul de Externe a organizat un eveniment de marcare a Zilei Internaţionale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului din întreaga lume.

„Mai mult, acest eveniment a succedat comemorării în mod distinct, la împlinirea a 75 de ani, a victimelor Pogromului de la Bucureşti”, susţine purtătorul de cuvânt, adăugând că, „în mod eronat şi de neînţeles, reacţia purtătorului de cuvânt al MAE rus face abstracţie de aceste realităţi şi, în schimb, se referă la o expoziţie care nu are nicio legătură cu programul de evenimente oficiale pentru marcarea în România a Zilei Internaţionale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului”.
Potrivit declaraţiei, „eronate şi surprinzătoare sunt şi deducţiile purtătorului de cuvânt cu privire la o aşa zisă neasumare de către România a trecutului său istoric”, subliniind că sunt „recunoscute şi încurajate determinarea României de a contribui activ la eforturile internaţionale pentru prevenirea unor asemenea tragedii istorice” şi progresele făcute în domeniul educaţiei privind Holocaustul.

Sursa: euroactiv.ro