Președinții principalelor două partide din coaliția de guvernare de la Chișinău au efectuat săptămâna aceasta o vizită de lucru la Strasbourg, unde au desfășurat o serie de întrevederi cu liderii celor mai importante grupări politice din Parlamentul European. Discuțiile au vizat situația dificilă din Republica Moldova, politicienii moldoveni primind asigurări din partea eurodeputaților că autoritățile de la Chișinău se bucură de sprijinul UE pentru implementarea reformelor din justiție și administrație prevăzute prin Acordul de Asociere.
Marian Lupu, președintele PDM, și Mihai Ghimpu, președintele PL, s-au deplasat în perioada 2-4 februarie la Strasbourg, într-o vizită de lucru, la invitația Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D), respectiv a Alianței Liberalilor și Democraților din Europa (ALDE).
Cei doi lideri politici de la Chișinău au avut întrevederi, printre alții, cu Gianni Pittella și Guy Verhofstadt, președinții grupurilor S&D și ALDE din Parlamentul European, Sergei Stanishev și Johannes Cornelis von Baalen, președinții socialiștilor și liberalilor europeni, Elmar Brok, europarlamentar din partea Partidului Popular European, dar și cu Andi Cristea, președintele Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova și Petras Austrevicius, vicepreședinte ALDE, raportor pentru Republica Moldova în cadrul PE.
Discuțiile s-au axat pe situația actuală din Moldova și pe soluțiile de depășire a crizei sociale și economice din țară. Lupu și Ghimpu au prezentat asigurări că actuala majoritate parlamentară, împreună cu guvernul investit, este conștientă de importanța reformelor, pe care trebuie să le implementeze Chișinăul și de necesitatea urgentă de combatere a corupției.
Eurodeputații au subliniat că Republica Moldova se bucură de sprijinul UE în vederea atingerii obiectivelor stabilite prin Acordul de Asociere și că susțin stabilitatea politică a țării drept condiție esențială pentru implementarea cu succes a reformelor.
Într-o postare de pe pagina sa oficială de Facebook, Guy Verhofstadt a arătat că reformarea justiției trebuie să fie o prioritate pentru Chișinău. Cu privire la protestele de stradă generate de investirea cabinetului de miniştri Filip, eurodeputatul belgian a precizat că „noului guvern trebuie să i se acorde şansa de a-şi duce la îndeplinire angajamentele şi de a readuce Moldova pe drumul deja început. Violenţa utilizată recent de unele fracţiuni ale opoziţiei în timpul demonstraţiilor antiguvernamentale trebuie să fie condamnate. Violenţa nu poate fi acceptată ca instrument în politică.”
Lina Grâu, coordonator de programe la Asociația pentru Politică Externă de la Chișinău, a comentat pentru Europunkt pe marginea vizitei celor doi şefi de partide la Strasbourg: „Partenerii europeni au nevoie de un interlocutor la Chișinău, ceea ce nu înseamnă că au o atitudine pozitivă față de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, față de corupția și abuzurile din sistem. Aș spune că mesajul este mai degrabă unul de susținere pentru parcursul european al țării, decât pentru partidele de la guvernare. Aceste partide au generat suficiente decepții atât în Republica Moldova, cât și în Occident și nu cred că Parlamentul European nu este la curent cu gradul de corupție, de uzură și de abuz al guvernării. Mesajul eurodeputaţilor este în acelaşi timp o încercare de a accentua atenția clasei guvernante asupra faptului că reformarea justiției, combaterea corupției, reformarea instituțiilor și transparența guvernării fac parte din interesul direct al UE la Chișinău. ”
Sursa: europunkt.ro