Să trăim ca-n Europa!

Agricultorii moldoveni au depăşit unele cote de export spre UE fără a li se impune taxe

Agricultorii moldoveni au depăşit unele cote de export spre UE fără a li se impune taxe

30/01/2016
|
0 Comments
|

Deşi multe cote de export spre UE, prevăzute în Acordul de Asociere, rămân neacoperite, agricultorii şi exportatorii moldoveni au depăşit totuşi cotele prevăzute pentru grâu şi orz, făină şi derivatele din cereale. Ca urmare a demersurilor înaintate de către autorități intituțiilor europene, s-a convenit ca producătorilor moldoveni să li se permită să continue exportul pe piața UE, fără a li se impune taxe de import. Despre aceasta a comunicat Sergiu Țirigan, şef de direcției în cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), transmite IPN.

Oficialul a declarat în cadrul emisiunii „Dialog” de la Agro TV Moldova că anterior cotele de export spre UE al orzului nu erau acoperite, foarte des şi cele de grâu, la fel nu erau acoperite. Dar în anii 2014 şi 2015 producătorii şi exportatorii autohtoni au redirecționat cerealele spre piața UE, mai ales când prețul la cereale scădea şi acolo obțineau un preț mai bun.

Sergiu Țirigan a menționat că în Republica Moldova se prefigurează şi un potențial foarte mare în următorii ani de export al strugurilor de masă. Referindu-se la posibilitatea de a revedea cotele de export în UE, oficialul a menționat că ar trebui deja lansate discuțiile cu instituțiile europene pentru a deschide posibilitățile de export al unei cantități mai mare de struguri cel puțin în 2017, fiindcă în țară sunt multe plantații de struguri de masă, care intră pe rod curând şi va trebui să se asigure piață de desfacere.

Producătorii moldoveni pot exporta nelimitat în UE vin, miere de albini, miez de nucă, ouă praf şi caviar. În prezent, autoritățile duc tratative cu instituțiile UE pentru a obține dreptul de a exporta ouă de găină în stare proaspătă şi carne de pui.

Sursa: ipn.md