Să trăim ca-n Europa!

Ambasadorul Marii Britanii îndeamnă cetăţenii RM să fie activi: Este dreptul lor de a cere instituţii de drept reformate şi necontrolate politic

Ambasadorul Marii Britanii îndeamnă cetăţenii RM să fie activi: Este dreptul lor de a cere instituţii de drept reformate şi necontrolate politic

12/01/2016
|
0 Comments
|

Cetăţenii moldoveni pot responsabiliza guvernanţii prin insistenţa lor în a cere instituţii de drept reformate şi necontrolate politic. Declaraţia aparţine ambasadorului Marii Britanii la Chişinău şi a fost făcută în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Jurnal TV.

Philip Batson a vorbit despre rolul societăţii civile în procesul de luptă împotriva flagelului corupţiei, subliniind că presiunea exercitată de aceasta poate duce la transformări fundamentale.

Ambasadorul Marii Britanii susţine că într-un stat care aspiră să se integreze în Uniunea Europeană este important ca instituţiile de drept să fie independente, iar în acest proces şi cetăţenii trebuie să fie activi.

„Instituţiile de drept trebuie să fie independente de Guvern şi amestec politic. Ce pot face cetăţenii? Ei pot să-şi ceară drepturile. Ei pot să ceară ca CNA să fie cu adevărat independent şi liber de interferenţă politică. Ei pot cere reformarea Procuraturii şi pot să solicite ca jduecătorii să fie supuşi testării integrităţii profesionale precum sunt testaţi alţi agenţi publici. De asemenea, cetăţenii moldoveni pot să vadă ce au făcut alte ţări în societatea civilă. Pot să vă dau un exemplu. În Ghana, Africa de Vest, a fost creată o coaliţie anticorupţie. În prezent, Ghana se plasează pe locul 64 în clasamentul Transparency International privind indicele perceperii corupţiei. Asta înseamnă cu 40 de poziţii mai sus decât Moldova. Ghanezii au creat această coaliţie în care s-a format o reţea pentru jurnalişti împotriva corupţiei, o platformă pentru mediul de afaceri, unde oamenii de afaceri îşi puteau împărtăşi politicile în combaterea corupţiei. Acolo, societatea civilă lucrează într-un mod coordonat pentru a pune presiune pe autorităţi. Dacă o ţară din Africa poate face acest lucru, atunci sper că şi o ţară din Europa poate să facă acelaşi lucru”, a declarat Philip Batson.

Ambasadorul britanic a explicat ce se întâmplă dacă autorităţile eşuează în lupta cu flagelul corupţiei.

„În primul rând, pierzi un viitor economic de succes pentru că majoritatea ţărilor cu o economie de succes au un nivel scăzut al corupţiei. Nu au stins corupţia cu totul, dar într-adevăr au redus-o. Al doilea lucru pe care cred că îl veţi pierde este o oportunitate de a face mai multe afaceri şi de a crea mai multe locuri muncă, pentru că investitorii străini pur şi simplu nu vor veni în ţară. După cum ştiţi, ţara îşi are reputaţia sa în privinţa corupţiei, iar în prezent acest flagel blochează venirea mai multor investiţii străine. Un al treilea lucru care va fi pierdut este timpul. Fiecare an care trece şi în care nu este combătută corupţie, este un alt an pierdut pentru oameni ca să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii. Prin urmare, timpul este preţios. Şi dacă eu aş fi un politician moldovean, atunci nu aş vrea să am aceste trei lucruri pe conştiinţa mea când aş pleca din funcţie”, a conchis diplomatul de la Londra.

Philip Batson este ambasador al Marii Britanii în Republica Moldova din anul 2013.

Sursa: jurnal.md