Criza politică și corupția din Republica Moldova au constituit subiecte de dezbatere în Parlamentul European.
Subiectul a ajuns pe ordinea de zi a Parlamentului European la solicitarea grupului europarlamentar GUE/NGL, care s-a declarat „profund îngrijorat de evoluţiile recente din Moldova, unde un miliard de euro din sistemul bancar al ţării a dispărut prin conturi off-shore şi unde guvernul pro-european a fost demis pe 29 octombrie”.
În debutul dezbaterilor, Comisarul pentru ajutor umanitar si managementul crizelor, Christos Stylianides, a făcut un scurt rezumat al situației din țară, de la alegerile parlamentare de anul trecut la dispariția miliardului de dolar din bănci, protestele care cer demisia administației de la Chișinau și încarcerarea fostului premier Vlad Filat.
Vorbind în numele Înaltului Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate, Federica Mogherini, comisarul Stylianides a reamintit faptul că „singurele decizii pe care clasa politică trebuie să le ia și pe care UE le susține sunt acelea care vor duce la bunăstarea populației și la modernizarea țării”.
”Noul guvern trebuie să facă o prioritate zero din aplicarea reformelor prevăzute in Acordul de Asociere. Trebuie să le reamintim partenerilor noștri de la Chișinău că susținerea UE este una condiționată de implementarea reformelor și politicilor convenite în cadrul Acordului de Asociere”, a subliniat acesta.
Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a declarat în plenul Parlamentului European că ”este de datoria noastră, ca reprezentanți ai instituțiilor europene, să oferim Republicii Moldova o perspectivă europeană, iar cetățenilor Republicii Moldova, o speranță. Să le arătm că Republica Moldova mai are o șansă. Dacă nu vom oferi noi o perspectivă, atunci o va oferi Vladimir Putin și nu va fi bine. Nu va fi bine nici pentru Republica Moldova, dar nici pentru Uniunea Europeană”, a spus Mureșan.
Europarlamentarul a accentuat faptul că Republica Moldova beneficiază foarte mult de pe urma asocierii și a apropierii de Uniunea Europeană. ”Republica Moldova este statul din afara Uniunii Europene care primește cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor. Datoria noastră este să explicăm cetățenilor Republicii Moldova beneficiile apropierii de Uniunea Europeană și să nu-i lăsăm pradă propagandei dinspre Est care spune că nu există beneficii concrete pentru oameni de pe urma apropierii de Europa. Trebuie să spunem foarte clar: în anul 2014, când Federația Rusă a impus embargo asupra produselor moldovenești, Uniunea Europeană a reacționat prin ridicarea cotelor la importul de fructe și eliminarea completă a cotelor la importul de vinuri. Asta a asigurat existența întreprinzătorilor agricoli, a fermierilor. Trebuie spus foarte clar cetățenilor Republicii Moldova cine le e prieten, cine le e dușman. Trebuie să spunem foarte clar că Uniunea Europeană vrea o Republică Moldovă puternică, independentă, pe propriile ei picioare”, a menționat Siegfried Mureșan.
La rândul său, europarlamentarul român Andi Cristea a atenționat că aceasta este ”ultima şansă” pentru actuala coaliţie de la Chișinău. ”Termenul limită a trecut și nu există alternativă pentru a continua actuala agendă de reforme. Chișinăul nu își atinge obiectivele, nu face decât să dezamăgească. Cetățenii Republicii Moldova merită ceva mai bun, merită încurajarea și sprijinul nostru”, a spus Cristea.
”În cele din urmă trebuie să fie format un nou Executiv care să confirme ambiţiile Acordului de Asociere și să pună în aplicare eficient reformele necesare. Moldova are nevoie de un act de responsabilitate din partea liderilor politici. Moldova are nevoie de instituţii transparente. Pur şi simplu, Moldova are nevoie de o clasă politică în stare să redea încrederea cetățenilor”, a menționat Cristea.
Deputatul Richard Howitt a menționat că ”Grupul Socialist și Democrat se va pronunța mereu împotriva corupției, justiției selective sau oricărei amenințări în adresa principiilor democratice în toate țările”. ”Afirmațiile referitoare la politicienii din Moldova ar trebui să fie obiectul unei anchete independente și imparțiale din partea sistemului de justiție al țării”, a spus Richard Howitt.
Președintele Comisiei de Afaceri Externe, deputatul PEE german Elmar Brok a declarat că „partidele politice care au câștigat anul trecut alegerile nu sunt în stare să aplice reformele”, a spus el.
„Însă există politicieni în aceste partide, ca și alte formațiuni politice care ar putea să o facă și care sunt dornici să o facă. Pe aceștia ar trebui să îi sprijinim. UE trebuie să îi sprijine, pentru ca Moldova să nu eșueze din cauza lipsei de susținere”, a afirmat Brok.
Sursa: infoeuropa.md