Să trăim ca-n Europa!

Centrele de dezvoltare ale carierei SISLAB vor avea o reţea mai consolidată

Centrele de dezvoltare ale carierei SISLAB vor avea o reţea mai consolidată

23/10/2015
|
0 Comments
|

La Chișinău a fost lansată cea de-a doua etapa a Proiectului SYSLAB. Este vorba de o continuare logică a Proiectul Antreprenoriat Inovativ pentru Angajare Durabilă , inițiat în 2013 și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova cu suportul Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia .

La deschiderea evenimentului, Coordonatoarea Rezidentă ONU / Reprezentanta Rezidentă PNUD, Dafina Gercheva, a remarcat că ‘discrepanța între cerere și ofertă pe piața muncii a fost abordată în mod continuu prin intermediul rețelei celor cinci Centre SYSLAB și este o plăcere de a anunța lansarea noului ciclu al proiectului, care va fortifica în continuarea rețeaua dată’. Oficiala s-a mai referit și la așteptările și aspirațiile persoanelor din Moldova exprimate pe parcursul consultărilor naționale privind viitorul țării: ‘Locurile de muncă decente sunt printre prioritățile enumerate’, și ‘SYSLAB abordează aceste necesități prin promovarea spiritului antreprenorial inovator și generând ocupare pe piața muncii’, a concluzionat dânsa.

La rândul său, Viceprim-Ministrul, Ministrul Economiei Stephane Christophe Bride și-a exprimat aprecierea față de rezultatele precedentei faze SYSLAB, subliniind importanța continuării acestuia ‘pentru a consolida rețeaua existentă și a asigura integrarea pe piața muncii a șomerilor calificați, absolvenților și migranților reveniți.’ Oficialul de asemenea a asigurat proiectul de suportul deplin al Ministerului în implementarea SYSLAB 2.0.

Cele cinci Centre de dezvoltare a carierei create în Republica Moldova și care funcționează conform metodologiei SYSLAB acordă asistență persoanelor șomere calificate în obținerea unui loc de muncă relevant pe piața locală a muncii sau în inițierea propriilor afaceri. Către luna septembrie 2015, Centrele de dezvoltare a carierei au acordat asistență unui număr de circa 500 de persoane, din care 78% au fost angajați și 4% au creat un plan de afaceri individual și/sau au inițiat propria afacere.

La etapa a doua a Proiectului, se va miza pe o coordonare mai bună a metodologiei SYSLAB între cele 5 Centre de dezvoltare a carierei, pentru a spori numărul beneficiarilor care îşi găsesc un loc de muncă. Totodată, componenta privind antreprenoriatul va deveni mai temeinică prin elaborarea și implementarea unui program dedicat de auto-ocupare. Pentru implementarea proiectului a fost alocat un buget de 12 milioane coroane norvegiene. Actualmente, centre SYSLAB funcționează în Chișinău, Bălți, Cahul, Comrat și Rezina.