Uniunea Europeană urmărește îndeaproape evoluțiile politice din Republica Moldova și face apel la toate partidele politice să acționeze în mod responsabil, ținînd cont de contextul economic, social și politic dificil existent în Republica Moldova, se spune într-un comunicat de presă al Comisiei Europene. Documentul a fost transmis jurnaliștior după ce Parlamentul de la Chișinău a votat moțiunea de cenzură împotriva guvernului de coaliție condus de Valeriu Streleț.
Comisia Europeana cheamă forțele politice de la Chișinău să formeze rapid un guvern nou și stabil, or acum este esențial, ca, cu o energie reînnoită, să facă față provocărilor cu care se confruntă țara. În interesul țării, se mai spune în comunicat, interesele personale și politice trebuie să fie puse deoparte, iar forțele politice trebuie să colaboreze împreună în mod constructiv. Dialogul cu toate părțile politice și sociale interesate vor fi fundamentale pentru a preveni alte divizări și pentru a asigura un proces de reformă structurală.
Comisia Europeana susține, că orice viitor guvern trebuie să se ridice la drepturile, așteptările și aspirațiile cetățenilor săi. În acest scop, criza bancară și lupta împotriva corupției trebuie să fie abordate în timp ce se deplasează spre un acord cu FMI, care este esențial pentru a proteja stabilitatea macro-financiară a țării.