Să trăim ca-n Europa!

Bloomberg despre situația din Moldova: schimbarea vectorului de dezvoltare și aderarea la Uniunea Vamala nu va face moldovenii mai fericiți, pur și simplu se vor schimba beneficiarii

Bloomberg despre situația din Moldova: schimbarea vectorului de dezvoltare și aderarea la Uniunea Vamala nu va face moldovenii mai fericiți, pur și simplu se vor schimba beneficiarii

20/10/2015
|
0 Comments
|

Dosarul în care fostul premier Vlad Filat este învinuit de implicare în fraudele din sistemul bancar a fost pornit cu acordul celui mai bogat oligarh din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, cel care are sub control instituţiile de drept şi de justiţie.

Astfel comentează Bloomberg ultimele evenimente de la Chişinău. Într-un articol de analiză, sursa accentuează că, între timp, principalul învinuit de frauda de la Banca de Economii, Ilan Shor, şi cel care l-a denunţat pe Filat, se plimbă în libertate.

„Cel mai bogat oligarh din Moldova, Vladimir Plahotniuc, care deţine al doilea partid din coaliţia de guvernământ, este cel care controlează instituţiile de drept, precum şi cele de justiţie. Astfel, ancheta în cazul lui Filat a pornit cu acordul lui Plahotniuc. El s-a lăsat de fotoliul său din Parlament pentru a potoli mânia populaţiei, dar asta nu înseamnă că şi-a pierdut controlul asupra instituţiilor de stat, că democraţia brusc va înflori sau corupţia va fi eradicată”, se arată într-un editorial al instituţiei de presă din SUA.

Săptămâna trecută, procurorul general, însoţit de mascaţi, a venit la parlament după fostul prim-ministru Vlad Filat. Acesta este anchetat în legătură cu o fraudă bancară de 1 miliard de dolari. Încă de la primul raport preliminar cu privire la frauda bancară, efectuat de auditorii de la Kroll, mai mulţi oameni protestează non-stop în stradă faţă de eşecul guvernării de a face investigaţiile. Oamenii sunt înfuriaţi pe fenomenul corupţiei din ţară şi spun că nu mai au de gând să o tolereze.

Suma banilor dispăruţi în urma fraudei reprezintă o optime din produsul intern brut al ţării. Jaful a fost descoperit în noiembrie 2014, dar băncile nu au fost lichidate aşa cum a cerut Fondul Monetar Internaţional. Costul a căzut pe contribuabilii din această ţară care este cea mai săracă din Europa.

Când a demarat ancheta, toate documentele bancare, care se refereau persoana la indicată în raportul Kroll, Ilan Shor, au fost încărcate într-o dubă pentru a fi duse la păstrare. Duba a fost „furată” subit, iar când a fost găsită, era arsă împreună cu dovezile. Shor, care se află în libertate la moment, şi a fost ales primar al unui oraş din apropierea capitalei. Într-un autodenunţ, Shor spune că Filat l-ar fi şantajat să-i plătească mită de 260 milioane de dolari.

Potrivit Bloomberg, din cauza ilegalităţilor admise de actuala guvernare, Republica Moldova riscă să ajungă în zona de influenţă a Rusiei. „Pentru a înţelege modul în care preşedintele Rusiei Vladimir Putin îşi poate continua drumul său în Ucraina, fără să continue războiul, trebuie să vedem ce se întâmplă în ţara vecină. La fel ca în Ucraina, sistemul politic este corupt”, scrie sursa.

Publicaţia americană accentuează că, în cazul alegerilor anticipate, forţele politice proruse ar putea veni la guvernare dacă Platforma DA, care a organizat proteste masive, nu va oferi o alternativă: Problema Platformei DA este că reformele menite să pună capăt corupţiei nu sunt nici în interesul celor care conduc partidele pro-europene, dar nici al celor pro-ruse. Şi nu există nicio forţă politică viabilă care să reprezinte o guvernare curată pentru a prelua puterea.

Filat a făcut bani folosindu-se de puterea politică, continuă Bloomberg. De asemenea, el a urmărit ca Moldova să semneze Acordul de Asociere şi comerţ liber cu UE, precum şi un acord pentru ca moldovenii să călătorească fără vize în Europa. Acesta este motivul care a atras furia partidelor pro-ruse, care organizează propriile lor proteste, mici, dar mai agresive.

Republica Moldova a fost prejudiciată enorm de către liderii săi şi prin spălări de bani din Rusia. Potrivit raportului Kroll, banii folosiţi pentru frauda bancară au venit de la bănci din Rusia. Anul trecut, o investigaţie a forţat procurorii să înceapă investigarea unei operaţiuni de spălare de bani de 20 de miliarde de dolari de la 19 bănci ruseşti, care a durat din 2010 până în 2014.

Moldova s-a ales cu moneda naţională devalorizată cu 25 la sută la sfârşitul anului trecut. Se confruntă cu un embargo impus de Rusia, bugetul este gol, iar reformele cerute de FMI şi UE implică ridicarea bruscă a facturilor pentru serviciile comunale şi reducerea cheltuielilor de stat.

Aceasta este reteţa pentru prăbuşirea unui guvern discreditat. Coaliţia de guvernământ mai are timp până la primăvară, pentru că legea interzice alegeri anticipate până atunci. Dacă nu se întâmplă nimic, chiar şi cei mai optimişti diplomaţi occidentali cred că partidele pro-ruse ar putea câştiga. Aceştia probabil vor continua cu corupţia sistemică, dar va exista o schimbare a beneficiarilor.

Liderii partidelor pro-ruse spun, de asemenea, că vor încerca să revoce Acordul cu UE, se vor alătura Uniunii eurasiatice a lui Putin, vor cere bani de la Kremlin, nu de la FMI. Toate acestea vor nemulţumi majoritatea moldovenilor, în special tinerii. Pentru Rusia, aceasta va însemna un succes, conchide Bloomberg.

Sursa: jurnal.md