Să trăim ca-n Europa!

(Video) Antreprenoriatul social deocamdata nu are suportul statului in Republica Moldova

(Video) Antreprenoriatul social deocamdata nu are suportul statului in Republica Moldova

17/10/2015
|
0 Comments
|

Republica Moldova deocamdata nu este suficient de pregatita pentru actiuni mai ample privind integrarea persoanelor cu dizabilitati in societate nici la nivel legislativ, nici la nivel de practici. Totusi, unele tentative in acest sens au fost facute. In comuna Rezeni, Ialoveni, acum doi ani a fost deschisa o cantina sociala, in care jumatate dintre angajati sunt persoane cu dezabilitati, iar recent a fost lansat un proiect de instruire a tinerilor cu deficiinte.
Marcel si Elena sunt din partea locului – din Razeni. Svetlana a venit de la Edinet, Ana –din Calarasi, iar Vadim este din Obreja-Veche, Falesti. Diferiti ca varsta, caracter si preferinte, acestea au o tangenta in destinul sau: fie la nastere, fie mai tarziu, in circumstante nu prea fericite, le-a fost afectata sanatatea si marcata viata. In pofida unor probleme la sistemul locomotor, Svetlana a absolvit o scoala agricola si cateva cursuri profesionale, dar nu a reusit sa se angajeze in campul muncii. Ana, dupa absolvirea scolii, si-a dorit sa mearga la cursuri specializate, dupa care sa lucreze la un salon de manichiura, dar nu a fost acceptata.

Fiecare dintre acesti tineri, dar si familiile lor s-au bucurat enorm, cand au citit anuntul unor cursuri specializate pentru personae cu dizabilitati, organizate de Asociatia Neguvernamentala “Eco-Razeni”. Ei spera, ca obţinand cunoştinţe, abilităţi şi experienţă de muncă pentru profesiile de bucătar auxiliar, spălător de vase, chelner / ospătar, muncitor în seră, isi vor gasi un loc de munca.
Un asemenea proiect, care sa cuprinda instruirea persoanelor cu nevoi speciale se desfasoara in premiera in Moldova. Poate pentru faptul, ca a altoi niste abilitati unei asemenea categorii, este nevoie de mai multa atentie si rabdare.
Instruirea se va desfasura pe parcursul a patru luni, timp in care, studentii sunt asigurati cu haine si echipamente necesare pentru studii, o bursa de cate 1500 lei lunar. Asigurandu-le tinerilor cazare , autorii proiectului au oferit in acest mod niste venituri suplimentare familiilor –gazda. Plus si tinerii, unii dintre care nu au trait niciodata in afara casei parintesti, se socializeaza. Vadim Ivanov, de exemplu, in scurt timp a devenit prieten cu gazda sa – Stefan Iovu.
Cursul de instruire a tinerilor cu dizabilitati, ne-a spus Sergiu Gurau, presedintele Eco-Razeni, este o continuare a proiectului lansat in 2013, cand in sat a fost lansata o cantina sociala, care sa ofere de cateva ori pe saptamana pranzuri calde batrinilor solitari sau bolnavi.
Atat angajatii cantinei sociale, cat si tinerii din prima promotie a cursurilor de instruire, sustin, ca experienta de la Razeni este practice unica in tara si ca societatea ar trebui sa fie mai receptive la persoanele cu nevoi speciale.
Desi initiativa celor de la Razeni de a promova antreprenoriatul social este una in spiritul european, deocamdata intimpina mai multe dificultati. Una dintre acestea tine chiar de necesitatea ajustarii cadrului legal in domeniu.
Proiectul „Antreprenoriatul social – formulă de incluziune socială performantă a grupurilor marginalizate, inclusiv a persoanelor cu dizabilităţi” sprijinit de Asociatia Elvetiana de Asistenta Individuala – SOIR. El este prevazut pentru trei ani, timp in care urmeaza sa fie instruiti 44 de tineri cu dizabilitati.