Șeful Delegației Parlamentului European pentru cooperare cu Republica Moldova despre valul de proteste anti-guvernamentale de la Chișinău.
Europa Liberă : Domnule Cristea, cum se văd de la Strasbourg și Bruxelles protestele de la Chișinău ?
Andi Cristea: „Urmăresc cu atenție ceea ce se întâmplă în R. Moldova. Pentru că vorbim de protestele care au avut și au loc acolo, vreau să spun că nemulțumirea oamenilor de peste Prut este de înțeles, pentru că este de necontestat nevoia soluționării situației dificile în care se află societatea. Există multe probleme care trebuie să fie soluționate, ele trebuiau să fie soluționate de mai multă vreme. Lucrurile sunt clare din acest punct de vedere și pentru Bruxelles, și pentru noul guvern. Și asta mă bucură, pentru că primul ministru împreună cu echipa sa s-a angajat să abordeze toate aceste subiecte sensibile, și mă refer la situația miliardului, furat, dispărut din bănci, situația aeroportului, eficientizarea CNA. Se lucrează la soluționarea acestor probleme. Este un lucru pozitiv. De la învestirea guvernului Streleț am remarcat voință politică, însă este nevoie de acțiuni, de rezultate care să răspundă îngrijorărilor legitime ale oamenilor din stradă. În acest moment este nevoie de un dialog real, de substanță cu oamenii care protestează, pentru că s-a creat o falie adâncă între cetățeanul simplu și clasa politică. Însă stabilitatea statului este o linie roșie care trebuie păstrată, mai ales acum, în aceste momente, în care Chișinăul are nevoie urgentă de linii de finanțare și creditare, de deschidere către partenerii internaționali, și m-aș referi în primul rând la FMI. Dialogul și stabilitatea sunt fundamentul unei democrații funcționale. Republica Moldova are nevoie de progres și evoluție, nu de o revoluție.”
Europa Liberă: Există partide care pledează pentru alegeri anticipate. Ar fi o idee bună pentru R. Moldova?
Andi Cristea: „Alegerile anticipate ar avea sens dacă cetățenii moldoveni și-ar dori asta. Aici mie îmi e greu să dezvolt foarte mult, dar îmi voi depăși un pic mandatul și voi spune că, din punctul de vedere al UE, stabilitatea este mai importantă decât alegerile anticipate care ar putea să aibă loc. Pe de altă parte, nu pot să nu observ că oamenii care ies în stradă cer anumite lucruri, iar parte din acele revendicări sunt exact ceea ce politicienii vectori ai Moscovei le cer la rândul lor. Trebuie, așadar, multă atenție și este vorba de o analiză subtilă a ceea ce se întâmplă acolo.”
Europa Liberă: Știu că ați avut recent o întâlnire cu comisarul pentru Politica de Vecinătate și Extindere, Johannes Hahn. Care va fi soarta Parteneriatului Estic acum, cand UE are de rezolvat urgenta problemă a refugiaților, care va dizloca cu siguranță resurse importante din bugetele statelor membre, în detrimentul, poate, programelor destinate partenerilor estici?
Andi Cristea: „Este adevărat, am purtat o discuție cu dl Hahn privind revizuirea Politicii Europene de Vecinătate. Pot spune că am primit asigurări că executivul european acordă pe mai departe atenția cuvenită statelor din Parteneriatul Estic, chiar daca UE se confrunta acum cu criza refugiaților care vin din sud, din Nordul Africii și Orientul Mijlociu. Parlamentul European susține calea europeană a celor 6 state din Parteneriatul Estic, începand cu Republica Moldova, și, evident, așteptăm responsabilitate din partea pliticienilor de la Chișinău.”
Sursa: europalibera.org