Să trăim ca-n Europa!

Ambasadorul SUA: Potențialii investitori sunt descurajați de corupția din Republica Moldova

Ambasadorul SUA: Potențialii investitori sunt descurajați de corupția din Republica Moldova

14/08/2015
|
0 Comments
|

Actualul Ambasador al Statelor Unite la Chișinău, James Pettit, a fost investit în această funcția în urmă cu opt luni, timp în care nu doar a fost schimbat premierul Republicii Moldova, dar și Coaliția de guvernare. În cadrul unui interviu oferit pentru Moldova.ORG, acesta a vorbit despre cele mai grave probleme care afectează țara noastră la moment, colaborarea moldo-americană, reglementarea conflictului transnistrean, dar și criza de pe piața bancară.

Sunteți de câteva luni în această funcție. Care sunt proiectele începute sau deja finalizate, realizate cu sprijinul Ambasadei SUA, de care sunteți mândru?

Avem mai multe programe finanțate de SUA în Republica Moldova. Nu cred că există proiecte care au început și s-au terminat în perioada de când am devenit ambasador. Însă cred că toți sunt familiarizați cu Fondul Provocările Mileniului, prin intermediul căruia s-a construit drumul până la Soroca. Totodată, un proiect important din cadrul aceluiaiși fond este renovarea a 10 sisteme de irigare din timpul Uniunii Sovietice.

USAID are, de asemenea, mai multe proiecte, atât în domeniul guvernării, societății civile, instruirea în domeniul judiciar, cât și instruirea instituțiilor de forță. Un alt proiect important este cel de dezvoltare economică în domeniul agriculturii.

Și, desigur, avem voluntarii Corpului Păcii. Anual în Republica Moldova vin aproximativ 100 de voluntari care locuiesc în diferite localități din republică și contribuie la dezvoltarea comunității locale.

Urmăriți, probabil, ce se întâmplă cu aceste proiecte după finalizarea lor…

Este foarte important ca proiectele implementate de Ambasada SUA să fie acceptate de comunitatea locală. Un lucru extrem de important este durabilitatea acestor proiecte după ce aceste proiecte sunt finalizate. Ca exemplu pozitiv, în cazul proiectului de reparație a sistemelor de irigare s-au creat asociațiile utilizatorilor de apă, în conformitate cu legislația Republicii Moldova, pentru a asigura această durabilitate.

SUA și-a exprimat în repetate rânduri dorinta de a ajuta țara noastră în lupta impotriva corupției. Cum apreciati acest proces, e loc de mai bine?

Cred că progresul în lupta cu corupția în Republica Moldova decurge foarte încet. Proiectele despre care am vorbit mai sus includ și reforma în domeniul judiciar, printre care și înregistrarea audio a tuturor proceselor de judecată, precum și distribuirea aleatorie a cazurilor în rândul judecătorilor.

De asemenea, sunt diferite proiecte pentru a micșora caracterul birocatic în procesul de eliberare a anumitor permise. În general, consideră că creșterea economică în Republica Moldova va fi posibilă doar atunci când va exista un mediu prietenos pentru oamenii de afaceri și populație. Însă corupția în domeniul economic rămâne principalul obstacol în dezvoltarea Republicii Moldova.

Ați cunoscut oameni de afaceri americani care au hotărât să-și retragă investițiile din Republica Moldova sau chiar s-au răzgândit să investească aici din acest motiv?

Sunt exemple de refuz ale investitorilor din Statele Unite, dar și din alte țări, care au fost descurajați de nivelul de corupție din Republica Moldova. Și, de asemenea, potențialii investitori sunt descurajați de corupția de aici și, desigur, aceștia caută să investească în altă parte.

O altă problemă care este descurajantă pentru investitorii străini este problema din sistemul judiciar. Mulți investitori au descoperit că contractele prin intermediul cărora colaborează nu pot fi acoperite sau protejate prin intermediul instanțelor.

Credeți că autoritățile moldovenești au reacționat corespunzător în situația creată pe piața bancară?

Criza bancară a afectat Republica Moldova pe parcursul a mai multor ani. Indiferent cine este partea vinovată, este clară deficiența sistemului în întregime. În pofida auditului companiei Kroll, a fost înregistrat un progres nesemnificativ în a găsi unde au plecat banii, cine este responsabil de acestea acțiuni și ce măsuri urmează să fie interprinse pentru a recupera acești bani.

Înțeleg că Guvernul întreprinde măsuri pentru a lichida aceste trei bănci problematice, însă problema va exista în sistemul bancar dacă nu există o supraveghere potrivită.

Credeți că situația politică de acum este una favorabilă pentru ca autoritățile să înceapă a rezolva problemele sociale și economice?

Cred că este prea devreme să mă pronunț, este o Coaliție prea tânără, îi urăm succes în activitate. Toate cele trei partide care formează Coaliția au viziuni europene și credem că aceste declarații vor fi traduse în implementarea reformelor care se menționează și în cadrul Acordului de Asociere cu UE.

Imediat ce va fi relansată colaborarea cu FMI sperăm ca va fi creat contextul necesar pentru ca investițiile străine să vină în țară. Colegii noștri din UE, precum și Guvernul SUA și cele mai mari instituții financiare abia așteaptă să ajute Guvernul Republicii Moldova să implementeze aceste reforme.

Care sunt șansele Moldovei de a negocia un nou acord cu FMI și începe să primească finanțare externă pînă la sfârșitul lui 2015?

Depinde de care vor fi evoluțiile acestor negocieri, dar și de abilitatea Guvernului Repubicii Moldova de a convinge instituțiile internaționale financiare de faptul că ei sunt serioși și au de gând să implementeze acțiuni pentru realizarea acestor reforme.

Faptul că Moldova nu are, oficial, aspirații de a intra în NATO limitează cumva nivelul și tipul de finanțare externă pe care o primește? Pentru securitate sau modernizarea armatei, să zicem?

SUA recunoaște totalmente dreptul Republicii Moldova la neutralitate. Moldova este un partener important în cadrul Parteneriatului pentru Pace. Avem relații militare de colaborare foarte bune și acestea sunt îndreptate spre modernizarea forțelor armate ale Republicii Moldova, precum și transformarea forțelor moldovenești în forțe care ar putea participa cu succes la operațiunile de pacificare multinaționale.

Anticipăm ca asistența financiară militară pe care o acordăm Republicii Moldova să nu rămână la același nivel, dar să sporească în următorii ani. Suntem de părerea că o forță armată puternică și modernă este în stare să păstreze stabilitatea în regiune.

Am putea spune că, la moment, prioritatea SUA este conflictul cu ISIL din Orientul Mijlociu, care a umbrit situația din Ucraina în ceea ce privește politica externă a SUA?

Nu cred că situația din Orientul Mijlocit a umbrit conflictele regionale. Bineînțeles resursele au devenit un pic mai limitate, atât politice, cât și cele financiare. Situația în Ucraina este foarte serioasă și noi vom interprinde toate acțiunile pentru ca prevederile Acordului de la Minsk să fie respectate.

Negocierile în formatul 5+2. Există șanse ca acestea să fie reluate? Cine împiedică reluarea lor? 

Progresul în reglementarea conflictului transnistrean există, însă este foarte mic. Sperăm ca formatul de negocieri în formatul 5+2 să fie reanimat în următoarea perioadă, dar, cel mai important, este continuarea negocierilor în formatul 1+1 între Chișinău și Tiraspol.

Întreaga regiune, inclusiv Transnistria, trece printr-o situație economică dificilă. Este foarte important ca toate autoritățile, cele moldovenești și ucrainene, să depună efort pentru ca regiunea transnistreană să rămână stabilă economic.

Una dintre posibilități este asistența pe care o poate oferi Uniunea Europeană Transnistriei pentru ca această să se poată conforma cerințelor Zonei de liber schimb.  Respectarea prevederilor acestui Acord va asigura ca Transnistria să aibă acces la piața de desfacere europeană.

Iar dacă Tiraspolul continuă categoric să refuze semnarea acestor prevederi? 

Nimeni nu vrea să forțeze Tiraspolul să semneze ceva. Pentru mine este foarte dificil să îmi imaginez cum transnistrenii nu ar înțelege că accesul la piața Uniunii Europene, care este una dintre cele mai mari din lume, să nu le facă bine.

Federația Rusia elimină embargoul pentru companiile moldovenești, însă selectiv. Ce părere aveți despre asta?

Cred că este bine că Rusia ridică aceste embargouri, care reprezintă o pedeapsă. Rusia este o piață de desfacere naturală pentru produsele din Republica Moldova și sperăm că vor fi ridicate sancțiunile pentru toate companiile.

Ce părere aveți despre piața mediatică din Republica Moldova? Cum și dacă ar trebui în general ca autoritățile moldovenești să lupte cu propaganda rusească?

Cred că cea mai bună metodă de luptă cu propaganda rusească este ca societatea moldovească să devină un model de succes. Republica Moldova nu are resursele financiare necesare pentru a lupta cu această propagandă rusească cu un buget de peste un miliard de dolari SUA.

Este foarte important să dezvoltăm calitatea noutăților din Republica Moldova, dar și calitatea jurnaliștilor care realizează aceste știri. Și, de asemenea, la fel de important este asigurarea independenței instituțiilor media din Republica Moldova.

Sursa: Moldova.ORG