Cetăţenii europeni consideră că imigraţia este provocarea majoră cu care se confruntă UE, arată un Eurobarometru publicat vineri, potrivit căruia 64% dintre români se declară în favoarea monedei euro.
Întrebaţi ce îi preocupă mai mult, europenii au plasat imigraţia pe primul loc – 38%, în timp ce şomajul reprezintă o preocupare pentru 24%, iar finanţele publice ale statelor membre, pentru 23%. Cei mai îngrijoraţi de fenomenul imigraţiei sunt locuitorii din Malta – 65% şi cei din Germania – 55%.
În schimb, pentru români principala preocupare o reprezintă terorismul – 28%, urmat de imigraţie – 21% şi situaţia economică – 18%.
73% dintre repondenţi spun că sunt în favoarea unei politici europene comune în domeniul migraţiei. Cea mai mare parte a cetăţenilor europeni (51%) s-au exprimat în favoarea migrării persoanelor din alte state membre ale UE. Cu toate acestea, 56% dintre cetăţeni au o opinie negativă cu privire la imigraţia persoanelor din afara UE.
La fel ca sondajul din noiembrie 2014, există o puternică susţinere pentru subiectele prioritare stabilite de Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker. Astfel, în ceea ce priveşte investiţiile din UE, 59% dintre europeni sunt de acord că banii publici ar trebui folosiţi pentru stimularea investiţiilor din sectorul privat la nivelul Uniunii.
În domeniul energiei, 72% dintre cetăţenii europeni s-au exprimat în favoarea unei politici energetice comune a statelor membre ale Uniunii Europene. 57% dintre europeni şi 70% dintre români consideră libera circulaţie a persoanelor, a bunurilor şi a serviciilor ca cea mai mare realizare a UE.
69% dintre greci se declară în favoarea euro
Referitor la viitorul UE, 58% dintre europeni afirmă că sunt optimişti, iar 36% sunt pesimişti. Faţă de noiembrie anul trecut, numărul cetăţenilor europeni care spun că au o imagine pozitivă despre UE a crescut de la 39% la 41%. 62% dintre români au o imagine pozitivă despre spaţiul comunitar. De asemenea, numărul europenilor care au încredere în Uniunea Europeană a crescut cu trei puncte procentuale, ajungând la 40%. Numărul cetăţenilor care afirmă că vocea lor contează în UE a atins 42%.
În ceea ce priveşte economia, aşteptările cetăţenilor europeni în privinţa situaţiei economice naţionale se menţin stabile. 26% sunt optimişti în legătură cu următoarele douăsprezece luni, în timp ce 48% se aşteaptă ca situaţia să rămână neschimbată. Previziunile pesimiste au scăzut mult, ajungând la 21%.
De asemenea, atitudinea pozitivă faţă de moneda euro rămâne stabilă (57% în ansamblul UE, 69% în zona euro). Sprijinul pentru moneda unică a crescut în 14 state membre, cel mai mult în Lituania, cu 10 puncte procentuale, ajungând la 73%, şi Grecia, cu 6 puncte procentuale, până la 69%.
Eurobarometrul a fost realizat prin intermediul unor interviuri directe între 16 şi 27 mai 2015. Au fost intervievate 31.868 persoane din toate statele membre ale UE şi din ţările candidate.
Sursa: euroactiv.ro