Acordul Alianței pentru Integrarea Europeană are 12 pagini și a fost făcut public ieri în cadrul unei emisiuni TV, informează UNIMEDIA.
Documentul cuprinde principiile de formare a Alianței AIE 3, obiectivele de bază, prioritățile pentru programul de Guvernare, garanțiile în cadrul Alianței, precum și modalitatea în care au fost repartizate funcțiile în Guvern, Parlament și în Autoritățile Administrative Centrale.
Potrivit documentului, cele trei partide vor asigura punerea în practică și respectarea etapelor de implementare a Agendei de Asociere și a Acordului de Asociere. Alianța consideră continuarea cursului strategic de integrare europeană a Republicii Moldova drept prioritate națională.
Iată care sunt cele mai importante puncte din Acordul AIE 3:
1) Depolitizarea instituțiilor de drept, sectorului justiției și instituțiilor independente cu subordonare parlamentară cu atribuții de supraveghere, reglementare, control și exercitare a legalității. Accelerarea și eficientizarea procesului de reformă a justiției.
Alianța stabilește ca prioritate imediată reforma Procuraturii în consultare cu Comisia Europeană și cu solicitarea delegării unei misiuni UE în domeniul justiției.
2) Adoptarea unei noi constituții conform standardelor europene.
3) Alianța stabilește ca prioritate majoră monitorizarea procesului de elucidare a devalizării BEM, UniBank și Banca Socială, întoarcerea banilor delapidați și tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de acest lucru.
4) Descentralizarea puterii și transferul de competenţe şi fonduri de la APC la APL în conformitate cu principiile autonomiei locale. Adoptarea unei noi legi a statutului municipiului Chișinău.
5) Creșterea rolului Consiliului Concurenței, reducerea contrabandei și favoritismul fiscal exercitat ca urmare a fenomenelor de corupție
Părțile semnatare ale Acordului au convenit asupra următorului model de repartizare a responsabilităților politice pe domenii după cum urmează:
– Conducerea Parlamentului la nivel de Președinte al Parlamentului este asigurată de PDM
– Conducerea Guvernului la nivel de premier este asigurată de PLDM
– Președintele R. Moldova va fi ales prin consens. Componenetele Alianței se angajează să organizeze un referendum pentru modificarea Constituției Republicii Moldova în sensul modificării articolului 78, pentru diminuarea numpărului de voturi necesare alegerii președintelui țării, de la 61 la 51 de voturi .
Alianța va alege un vicepreședinte al Parlamentului propus de PL și unul de PLDM.
Totodată, funcționarea și activitatea AIE 3 va fi reglementată de către consiliile și ședințele care vor fi formate de comun acord: Adunarea Generală a Alianței, Reuniunea liderilor Alianței, Consiliul Alianței, Consiliul Parlamentar al Alianței, Prezidiul Guvernului, Secretariatul Alianței.
În document este repartizat un capitol aparte privind garanțiile din cadrul Alianței. Iată care sunt cele mai importante:
1) Membrii Alianței, partide politice și fracțiuni parlamentare nu vor iniția și nu vor accepta trecerea membrilor acestora de la un partid la un alt partid component al Alianței.
2) Membrii Alianței vor vota proiectele promovate de opoziția parlamentară doar în cazurile în care acestea auc o valoare importantă pentru societate și Consiliul Alianței decide susținerea lor.
3) Prezentul Acord poate fi denunțat exclusiv prin acordul comun al părților constituante ale Alianței. Partea semnatară, care unilateral denunță prezentul Acord sau încalcă în mod deliberat și asumat principiile și prevederile lui, acceptă asumarea responsabilității pentru demiterea Guvernului și consecințele politice corespunzătoare legate de desființarea majorității Parlamentare și lichidarea Alianței.
Sursa: unimedia.md