Delegații la primul Congres al Partidului Popular European din Moldova (PPEM) au votat unanim pentru constituirea noii formațiuni politice. „Sunt sigur că ziua de 26 iulie va fi una istorică, ziua în care dăm un semnal clar de schimbare a clasei politice, ziua în care se naște primul partid cu adevărat european”, a declarat Iurie Leancă, ales astăzi prin vot secret și liber exprimat de către majoritatea participanților. Aceștia au avut de ales între trei candidaturi: Iurie Leancă, liderul Grupului de inițiativă pentru crearea PPEM, Oazu Nantoi, preşedintele OT Chişinău și Tudor Șonțu, primar al satului Ochiul Alb din Drochia.
„Acest prim-exercițiu al unei democrații reale se numește Vot secret. Nu țin minte ca vreun președinte de partid să fost ales în Moldova prin vot secret. Iată că noi am demonstrat încă odată că suntem diferiți”, a subliniat Iurie Leancă.
El a mai spus că PPEM a apărut ca urmare a unei trădări uriașe din partea unor partide așa-zise proeuropene, care au furat voturile electoratului după alegerile din noiembrie 2014 și au dus țara într-o criză fără precedent. „Partidul Popular European din Moldova se naște astăzi dintr-o nevoie acută de modernizare a clasei politice, din nevoia oamenilor de a vedea și politicieni care fac politică, politică pentru oameni nu doar politicieni care fac business în politică. Proiectul nostru a apărut nu ca o construcție pregătită și gândită cu mult timp înainte, ci pentru a acoperi un mare gol de pe scena politică, unde cetățenii astăzi nu mai sunt reprezentați aproape deloc de politicienii pe care i-au ales”, a precizat președintele PPEM.
Iurie Leancă a adăugat că Partidul Popular European din Moldova se bucură de sprijinul celor mai puternici parteneri din Europa. Un exemplu fiind și mesajul de felicitare pentru PPEM venit astăzi din partea Partidului Creștin-Democrat din Germania (CDU), condus de cancelarul Angela Merkel.
La fel, în cadrul Congresului PPEM, Eugen Carpov a fost ales în calitate de Prim-vicepreședinte al PPEM. „Am un atașament deosebit față de echipă – Grupul de inițiativă al PPEM. Dintr-o echipă devenim o familie, vrem să devenim o forță de alternativă, să aducem speranță în casele moldovenilor care au o viziune proeuropeană și care se simt lăsați deoparte. ”
Tot la evenimentul de astăzi, a fost adoptat Programul Politic, care a fost elaborat în baza discuţiilor cu mii de oameni, din toate regiunile ţării. Documentul face o analiză a situației actuale din R.Moldova și a provocărilor cu care se confruntă țara. De asemenea, acesta prezintă douăsprezece politici şi reforme în douăsprezece domenii-cheie: crearea statului de drept în Republica Moldova; schimbarea sistemului de administrare publică; dezvoltarea societăţii civile şi asigurarea controlului public permanent asupra guvernării; dezvoltarea ţării prin economia de piață socială; sectorul financiar-bancar și gestionarea lui; pensiile munca și protecția socială; politica externă; securitatea și sistemul de apărare; educație; sănătatea; agricultura și reintegrarea țării.
Totodată, la congres s-a aprobat Statulul PPEM și au fost create structurile noului partid. Astfel, noul partid va avea Consiliu Politic Național, Comisie Națională de Cenzori, Curte de Onoare și Arbitraj, precum și alte structuri interne bazate pe principii democratice europene.
În finalul congresului, a fost adoptată Declarația politică, în care sunt punctate șase obiective strategice ale PPEM: crearea unui stat de drept; asigurarea unei justiții independente; schimbarea sistemului de administrare publică corupt şi depășit de timp; dezvoltarea societăţii civile şi asigurarea controlului public permanent asupra guvernării; asigurarea bunăstării cetăţenilor; integrarea Moldovei în familia europeană. „Avem nevoie de solidaritate şi curaj pentru a întoarce țară oamenilor”, se mai spune în Declarație.
PPEM se ambiţionează să devină cel mai important partid de orientare europeană, de centru-dreapta, de pe scena politică moldovenească. La congres au participat delegați din majoritatea raioanelor, municipiile Bălți și Chișinău, precum și invitați speciali și oaspeți străini.
Sursă: ppe.md