Să trăim ca-n Europa!

BERD susține proiectele investiționale din Republica Moldova

BERD susține proiectele investiționale din Republica Moldova

16/07/2015
|
0 Comments
|

Prima ședință a board-ului Fondului Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu în Republica Moldova (E5P) a avut loc, astăzi, la Chişinău. În cadrul evenimentului au fost prezentate proiectele cu potențial de finanțare din partea E5P și instituțiile financiare internaționale, inclusiv proiectul de termoficare CET-Nord, care va fi primul proiect finanțat cu participarea Fondului, informează MOLDPRES.

”Autoritățile Republicii Moldova au o colaborare eficientă cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pe diferite dimensiuni, în special, în proiectele investiționale”, a declarat în cadrul şedinţei viceministrul Economiei, Valeriu Triboi. Oficialul a făcut referinţă la proiectul de termoficare CET-Nord, pentru realizarea căruia BERD va acorda 7 milioane din costul total al proiectului de 10 mln de euro.

Un alt exemplu ar fi decizia de astăzi a băncii de a oferi un împrumut de 6,2 milioane de euro companiei italiene La Triveneta Cavi pentru construcția filialei sale la Străşeni. BERD este încîntată de a sprijini investițiile străine directe pentru Republica Moldova, deoarece acestea oferă posibilitatea de a crea noi locuri de muncă, aduc noi tehnologii și inovații în țară, a menţionat Frederic Lucenet, director de producție și servicii de la instituţia financiară europeană.

Parcul Industrial ”Triveneta Cavi Development” este amplasat în orașul Strășeni pe un teren cu o suprafață de circa 11 hectare. Volumul total al investițiilor pentru crearea și dezvoltarea infrastructurii tehnice și de producție a Parcului ”Triveneta Cavi Development” este de circa 20 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al BERD, aceasta este cel mai mare investitor instituțional din Republica Moldova care pînă în prezent a investit aproape 1 miliard de euro în peste 100 de proiecte.

Sursa: MOLDPRES