Acordul de Liber Schimb RM-UE (DCFTA) a permis producatorilor moldoveni să-și sporească prezența pe piețele europene. Chiar in pofida embargoului impus de Rusia, economia Moldovei a continuat sa creasca, în mare parte, deoarece o parte din exporturi a putut fi redirectionata în tarile UE, spre exemplu, spre Germania și Italia, susține Daniels Pavļuts, consilier EUHLPAM la Ministerul Economiei și Comertului. El a menționat, însă, că oportunitățile nu se limitează doar la agricultură, ci si la produse fabricate și sevicii, deoarece Moldova cu siguranta poate exporta servicii in arii precum tehnologiile informaționale și comunicațiile, produse de software, etc. Ex-ministrul leton al Economiei (2011 – 2014), Daniels Pavluts a menționat, că “DCFTA oferă multe oportunitati, doar că ele trebuie utilizate, așa cum ar fi în perioada, cand ciresele dulci s-au coptȘ trebuie să aduci scara, să urci în pom și să le culegi, dar nu sa astepți sub copac pîna vor cadea singure”.
Daniels Pavluts este membru al MisiuniiEuropene de Consiliere la Nivel Înalt în Politici Publice (EUHLPAM) și în clitate de consilier la MEC este mai bine de un an. El susține, că în acest an s-a reușit crearea unui sistem de implimentare, unde ministerele știu ce au de făcut și există progrese. În termeni practici, ar fi vorba de creșterea comerțului cu UE , perfecționarea cadrului legal, care duce la îmbunătățirea condițiilor pentru activitatea companiilor moldovenești, spre exemplu simplificarea procedurilor vamale. Printre domeniile problematice, Pavluts a nominalizat diverse aspecte conexe la comerțul extern. Este necesar de a crea antreprenorilor posibilități de exporturi și importuri în tara, dar acest lucru se va întâmpla odata cu reducerea numarului de acte necesare și a timpului necesar pentru procesare.
Este important, ca exista suport bugetar din partea UE pentru implementarea Acordului de Liber Schimb și pentru asigurarea standardelor conforme cerintelor UE, astfel incat exporturile din Moldova, dar si bunastarea cetatenilor sa creasca considerabil in anii urmatori, a mai subliniat expertul european Daniels Pavluts.