Ziua de 24 ianuarie, în care România aniversează anul acesta 160 de ani de la Unirea Principatelor Române marchează una dintre cele mai importante realizări ale României moderne, ce a permis o evoluție accelerată a țării pe calea dezvoltării și a modernizării, transmite Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Diplomația română subliniază, în mesajul său, că Unirea Principatelor Române, prin dubla alegere a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, este un ”eveniment istoric fundamental pentru națiunea română”.
”Unirea Principatelor Române, primul moment al afirmării românilor ca națiune și al racordării sale la „spiritul european”, precum și primul pas pentru înfăptuirea statului național unitar român, a fost rezultatul eforturilor și al sacrificiilor unor generații de oameni politici și cărturari care au inclus, încă din programele pașoptiste, idealul Unirii Moldovei și Țării Românești. Unirea de la 1859 semnifică un act de înaltă voință politică și de solidaritate națională, ce se constituie într-un îndemn către generațiile prezente și viitoare la păstrarea și cultivarea unei conștiințe a unității naționale și la dezvoltarea unei acțiuni vizionare a elitelor”, mai precizează sursa citată.
”Diplomația română privește cu respect și recunoștință la făuritorii Unirii de la 1859, la cei care au acționat pentru recunoaşterea internaţională a acesteia, pentru dobândirea independenţei de stat, precum și pentru următoarele procese de făurire a statului român modern. Grație lor, România este astăzi recunoscută pentru ataşamentul său faţă de principiile dreptului internațional și pentru promovarea respectului reciproc, a bunei înțelegeri, a deschiderii către dialog, a valorilor multiculturalismului, care stau la baza profilului său internațional și a acțiunii sale externe. Parcursul susținut al națiunii române spre obținerea independenței și spre realizarea statului național unitar român modern a servit drept model pentru acţiunea politică de până în zilele noastre, care a permis României să dobândească statutul său actual, de stat consecvent și credibil în interiorul Uniunii Europene și al NATO. Astăzi, mesajul actului Unirii Principatelor Române se regăsește în dorința națională de a aparține la spațiul comunitar european și nord-atlantic”, mai arată MAE.
Sursa: caleaeuropeana.ro